"Ne možemo da pobedimo sa timom koji sumnja u pobedu": Kako je Đinđić ocenio predsedničke kandidate pre 20 godina? 1Foto: Printscreen/Arhiva Danasa

Dnevni list Danas 2002. godine preneo je intervju Zorana Đinđića, tadašnjeg predsednika Vlade Srbije, u kom je za FoNet ocenjivao predsedničke kandidate i govorio o značaju izbora predsednika za buduće planove i ciljeve kojima Srbija treba da teži.

Tom prilikom Đinđić je kazao da Ustavna povelja koju predlažu vlade Srbije i Crne Gore predstavlja jedino moguće rešenje te uoči republičkih predsedničkih izbora ocenio sa je Miroljub Labus simbol evropske integracije, a da je Vojislav Koštunica simbol skepse.

Takođe, potvrdio je i da je visoki predstavnik međunarodne zajednice za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana dobio nacrt Ustavne povelje, te da tim povodom treba da stigne u Beograd.

Premijer je tada kazao da očekuje da će Ustavna povelja biti usvojena, ali ako se desi suprotno, da će sazvati skupštine da se iznasne o slaganju sa svojim članovima.

“Neka onda te skupštine preuzmu na sebe odgovornost pred EU i pred Savetom Evrope i neka kažu: “Mislimo da ovo ne valja ništa i da treba još tri meseca o tome da se diskutuje”, rekao je Đinđić, predočavajući da je tada Vlada oslobođena odgovornosti.

Pored toga, najavio je da će u tom slučaju izaći pred građane Srbije naglašavajući da je on odradio svoj deo posla sa najboljim namerama, uz poruku: “Ako mislite da to nije u redu, nađite nekog drugog ko će da uradi bolje”.

“To su stvari koje će izaći na površinu, ako ne uspemo da na ovaj razuman način nađemo kompromis. Ja ne želim da vučem kola iz blata, a da posle toga budem kriv što je neko seo na ta kola i koči ih. To su neke stvari koje imaju svoju meru, a ta mera je blizu kraja”, naglasio je Đinđić.

Govoreći o predsedničkim izborima, Đinđić je ukazao na to da predizborna atmosfera protiče u znaku negativne kampanje o Srbiji, za kojim potežu, kako je rekao, ne samo manji kandidati, već i sam Koštunica.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

“Reći da je Srbija jedna mafijaška država, da se u njoj rasprodaju interesi, da je to katastrofa, to je postalo kao dobar dan”, objasnio je Đinđić uz upozorenje da negativna kampanja ugrožava poziciju Srbije u svetu.

Kako je rekao, zbog toga je razmišljao o pokretanju kampanje “Živim u Srbiji i vidim da stvari napreduju, dođite u Srbiju da se uverite da je to zemlja na dobrom putu”, kojom bi se uticalo na popravljanje rejtinga u svetu.

Uz ocenu da pitanje predsednika nije toliko suštinsko za Vladu, Đinđić je naglasio da “predsednik ne može da raspusti Skupštinu kako većina kandidata obećava, niti može raspisati nove izbore, niti formira novu vladu”.

Iskazao je i da je stava da je predsednik Srbije simbol, i da nema “nikakve druge nadležnosti, osim simboličkih, koje su i te kako važne”.

“Biranjem Labusa, mi biramo simbol evropske integracije, ekonomiju, kao glavnu temu, i jedan pozitivan odnos prema životu. Dakle, on je neko ko je pristojan čovek, ko veruje da može sve pregovorima da se postigne, i ko je okrenut ka jednom cilju koji je za nas koristan, a to je što pre ući u društvo uspešnih i modernih država. Ako imamo gospodina Koštunicu, onda imamo pobedu skepticizma, pesimizma, sumnji, pasivnosti, ozlojeđenosti, sporosti, što je takođe važan simbol. Da li je to program za naciju? Po prirodi stvari, nisam sklon tome, ali ja nisam merilo. Ako to bude program za naciju, onda ćemo morati i naše nacionalne ciljeve da redefinišemo, ne u pravcu povećavanja, već u pravcu smanjivanja. Ako bi građani glasali za negativnu ponudu, onda se postavlja pitanje gde mi kao društvo i kao zemlja stojimo. Mi ne možemo da pobedimo u oštroj svetskoj konkurenciji sa timom koji sumnja u pobedu. Taj tim je narod. Narod koji nema pozitivan odnos prema svom životu, prema svojoj budućnosti, ne može da uspe”, zaključio je Đinđić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari