Pijani predsednik opštine počinio ubistvo iz nehata, uhapsili ga dok je palio cigaretu na logorskoj vatri 1Foto: Radenko Topalovic

Dnevni list Vreme je pre 100 godina pisao o ubistvu iz nehata koje je počinio predsednik opštine u Kobiljoj Glavi, dok se pijan i besan vraćao iz kafane kući i pravio nered po ulicama.

Predsednik opštine u Kobiljoj Glavi Atif Brkanik, o kome piše list Vreme, vraćao se jedne večeri pijan iz kafane i usput sreo jednog vojnika koji je u društvu jednog nosača išao prema Sarajevu i usput pevao.

Atifu se nije svidelo veselo raspoloženje ovog vojnika i njegovog nosača pa im je onako pijan viknuo da prestanu da pevaju.

Iz ovoga je nastala prepirka koja se ubrzo pretvorila u tuču. Atif je prvi napao nosača, nekim kolcem, koji je verovatno našao pored puta, a kada je vojnik pokušao da pomogne nosaču Atif je izvukao nož i ranio vojnika a odmah zatim i revolver i počeo da puca po ovoj dvojici.

Pijani predsednik opštine počinio ubistvo iz nehata, uhapsili ga dok je palio cigaretu na logorskoj vatri 2
Foto: digitalna.nb.rs

Srećom, nije uspeo nikog da pogodi pa su vojnik i njegov nosač uspeli da pobegnu i u begu uspeli da o situaciji izveste jednog policajca koji je bio zadužen za ulicu u kojoj se ovaj incident dogodio.

Atif je nastavio svoj pijani put ka kući i usput je pucao u raznim pravcima, i kada je prolazio pored  sarajevskih ciglana zalutali metak je pogodio jednog radnika, Hasana Osmanagića, koji je u tom trenutku izašao iz ciglane, i na mestu ga ubio.

Iduću dalje i neobazirući sa nedelo koje je upravo učino, video je pokraj puta u jednom šljiviku neke porodice koje su tada kuvale džem na otvorenoj logorskoj vatri.

Čim ih je ugledao okomio se na njih i oterao ih od te vatre, oni su se razbežali a on je ostao kod vatre i u svojoj pijanoj obesti sagao se da na toj istoj vatri zapali cigaretu.

U tom trenutku je naišla policija koja je poslata u poteru za njim i on je uhapšen.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 100 godina, tačnije 1922. godine. Predmet analize je dnevni list Vreme, koji danas ne postoji. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u periodu između dva rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari