Prve presude suda za suzbijanje skupoće: Kazne suviše blage 1Foto: Radenko Topalović

Pre 100 godina dnevni list Vreme je pisao o prvim presudama “suda za suzbijanje skupoće” koji je kažnjavao trgovce za prodaju robe po previsokim cenama.

U tekstu koji govori o ovom sudu list Vreme je izrazi nezadovoljstvo visinom kazni koje je sud propisivao i tvrdio je da bi one trebale biti znatno više.

Tako se na početku teksta navodi primer jednog pekara koji je prekršio šesti član Zakona o suzbijanju skupoće jer nije istakao cene peciva u izlogu svoje radnje i zbog toga je kažnjen, kako piše Vreme, samo sa deset dana zatvora i 600 dinara novčane kazne.

U to vreme mali broj radnji je imao fiksne cene a one koji su ih imale retko su ih isticale u izlozima ili unutrašnjosti radnje, iako je to bilo propisano zakonom.

Prve presude suda za suzbijanje skupoće: Kazne suviše blage 2
Foto: Screenshot/digitalna.nb.rs

Zakonom je bilo kažnjivo i višestruko preprodavanje robe a novčana kazna za ovu delatnost iznosila je i do 50.000 dinara.

Među prvim presudama suda za suzbijanje skupoće bila je i jedna koja se ticala slučaja višestrukog preprodavanja robe i tada je sud propisao minimalnu kaznu.

Kažnjeni su bili piljari Petar Tošić i Aleksandar Martić koji su od jednog seljaka kupili 430 šljiva kilograma u cilju višestrukog preprodavanja.

Sud je kaznio Petra sa tri dana zatvora i 600 dinara novčane kazne a Aleksandra sa 300 dinara novčane kazne i tri dana zatvora.

„Sve novčane kazne idu u korist Fonda za ishranu sirotinje, i tako su nesavesni trgovci, hteli ne hteli, primorani da udele nešto od svojih prihoda sirotinji“, piše Vreme.

Zakon o suzbijanju skupoće priznavao je svaku zaradu koja sa odbitkom svih poreza ne iznosi više od 25 odsto. Ovo pravilo važilo je samo za namirnice neophodne za život a luksuzne stvari su bile izuzete.

Svi trgovci koji su u svojim skaldištima imali veće količine robe morali su svakog meseca tu robu da prijavljuju, a zakon je predviđao veoma stroge kazne trgovcima koji ne bi ispunili ovu obavezu.

Novinar ovaj tekst završava rečima „Sud za suzbijanje skupoće je, dakle, proradio. Neka je sa srećom!“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 100 godina, tačnije 1922. godine. Predmet analize je dnevni list Vreme, koji danas ne postoji. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u periodu između dva rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.