Učiteljica iz Novog Vrbasa doživela veliku sramotu na carini u Subotici 1Foto: Radenko Topalović

Pre 100 godina na današnji dan list Vreme pisao je o mladoj učiteljici iz Novog Vrbasa koja je na carinarnici u Subotici doživela veliku sramotu.

„Na granici se svakog dana događaju dirljive, a i pikantne scene, kako kad, razume se, ali se sve one završavaju pesmom, a ne plačem“, glasi početak vesti objavljene u listu Vreme.

U nastavku se navodi kako je mlada učiteljica poželela „da se razonodi pod mađarskim nebom“, međutim, kad je sišla s voza, koji se pred odlazak na mađarsku teritoriju zadržava u Subotici radi carinskog pregleda putnika, nije htela da kaže šta sve nosi sa sobom.

Autor teksta pretpostavlja da je jako crvenela prilikom ispitivanja jer se dežurnom cariniku učinila sumnjivom.

Učiteljica iz Novog Vrbasa doživela veliku sramotu na carini u Subotici 2
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

Odmah je izvedena pred jednu „ugojenu“ zvaničnicu, koja je počela detaljan, minuciozan pretres.

Na najskrivenijem mestu tela, „zvaničnica“ je našla četiri lepo savijene hiljadarke i trijumfalno ih odnela u direkciju, gde su prasnuli u smeh.

Tako je posle svega izrečena i kazna nad nesrećnom damom, koja je, umesto da se dobro provede u kakvom mađarskom kupatilu sa 4.000 dinara, morala da plati kaznu od 5.000 dinara i da ukrasi zapisnik subotičke carinarnice jednom galanterijom, koja se mogla zamisliti samo u zlatnom veku Lujeva.

Toga istog dana kažnjen je sa pedeset hiljada dinara jedan Amerikanac, koji je hteo da pređe Mađarsku sa našim novcem, pa je poneo sem 500 dolara još i 44.000 dinara. Put u Peštu mu je svakako preseo, zaključio je autor teksta.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 100 godina, tačnije 1922. godine. Predmet analize je dnevni list Vreme, koji danas ne postoji. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u periodu između dva rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari