Na godišnji odmor sa decom 1Foto: Danas Online

Kako izabrati odgovarajuću destinaciju, koje prevozno sredstvo koristiti, kako se hraniti, šta obući i poneti u priručnoj apoteci, možete pročitati u daljem tekstu.

Planiranje i organizacija putovanja su najvažniji segment svakog putovanja, a naročito ako putujete sa decom!

 

Saveti koji vam mogu pomoći:

 

Koju destinaciju izabrati

 

Ukoliko putujete sa detetom ili više dece, treba pažljivo birati turističku

destinaciju u zavisnosti od starosti dece. Nije isto ako putujete sa bebom, malim

detetom ili detom školskog uzrasta. Turistička destinacija treba da ispunjava

uslove koji omogućavaju ostvarivanje vaših potreba. Npr. ukoliko putujete sa bebom ili malim detetom, preporučuje se da do izabrane destinacije stignete brzo i lako, da vaše izabrano odredište sadrži najmanje lekarsku ambulantu, apoteku, prodavnicu robe široke potrošnje, itd. Ako je u pitanju morska destinacija, plaža treba da bude peščana, da je blizu, da ima tuševe i prirodnog hlada.

Trudite se da izaberete smeštaj koji se nalazi na mirnoj lokaciji (udaljen od glavnog puta ili šetališta, noćnih klubova, itd.). Ako ste na godišnjem odmoru sa bebom ili malim detetom, preporučuje se smeštaj apartmanskog tipa radi lakšeg

pripremanja obroka. Sa decom predškolskog i školskog uzrasta možete izabrati i hotelski smeštaj.

 

Koje prevozno sredstvo koristiti

 

U pokušaju da rangirate prevozno sredstvo koje treba koristiti za odlazak na

odmor sa decom, posebno manjom i bebama, prednost bi trebalo da imaju ona kojima se najbrže stiže na odredište, odnosno u mesto letovanja.

Svako prevozno sredstvo u kojem dete /beba može nesmetano da zadovolji svoje potrebe vezane za hranjenje, higijenu, spavanje i zabavu u budnom stanju, a pritom je udobno i bezbedno, je dobro. Ako putujete u inostranstvo, osigurajte se!

 

Putovanje avionom

 

Definitivno najbrži način da stignete na vaše odredište je da putujete

avionom. Velika zabluda je da bebama smeta let avionom. Naprotiv, bebe ga dobro podnose, samo treba obratiti pažnju na pritisak u ušima prilikom penjanja i

spuštanja aviona. Tada se bebi daje da sisa, da pije iz flašice ili koristi cuclu,

zavisno od toga šta koristi u svakodnevnoj ishrani. Treba voditi računa da u ručnom prtljagu imate najosnovniji pribor za higijenu.

 

Automobil

 

Najveći broj porodica sa malom decom uglavnom se odlučuje za putovanje

automobilom. Prilično je konforno jer vam daje mogućnost da stanete u svako doba, kada procenite da je potrebno. Pored vozača treba da putuje još jedna odrasla osoba, koja će da pazi na dete. Ako na putovanje vodite bebu važno je da se koristi sigurnosno auto-sedište ili zaštitni pojas za korpu u kojoj beba spava. Obavezno proverite da li su zaključana zadnja vrata. Na prozor gde se nalazi vaše dete/beba, stavite zaštitu od sunca, ali tako da ne remeti preglednost i vidljivost vozaču. Često provetravajte automobil, ali tako da vazduh ne ide direktno na dete/bebu. U klimatizovanim automobilima ne bi trebalo da razlika bude veća od 10 stepeni u odnosu na spoljašnju temperaturu. Posle pravljenja pauze, a pre ulaska u automobil treba otvoriti sve prozore i vrata, kako bi se izbegao vreo vazduh. Nikada ne ostavljajte dete/decu samu u automobilu, ni na trenutak!

 

Autobus

 

Ako se odlučite za putovanje autobusom, verovatno je da ćete putovati noću jer

većina prevoznika praktikuje polaske u večernjim satima, kako bi put prošao u

spavanju, stoga je potrebno pripremiti topliju garderobu, po mogućnosti manje jastuče i nešto čime bi mogli pokriti vaše dete jer noći mogu biti veoma hladne. Torbu sa stvarima za dete držite pored sebe, da vam sadržaj bude pri ruci.

 

Voz

 

Voz je prilično dobar izbor, naročito kola za spavanje. Jedini nedostatak su

duža zadržavanja na našim prugama, stoga treba planirati veću količinu vode i

hrane.

 

Kako se hraniti u toku putovanja

 

Sam put do mesta gde je planirano letovanje često može biti iscrpljujuć, pa je neophodno pridržavati se određenih saveta, da bi se izbegli problemi u putu, naročito ukoliko je među putnicima i malo dete/beba.

Neophodno je pre početka putovanja pripremiti putnu torbu sa najpotrebnijim

stvarima za dete i držati je u kolima da bude pri ruci (dodatna garderobica, suva

hrana za put, voda ili nezaslađen čaj, vlažne maramice, igračke, putna apoteka).

Bar sat vremena pre polaska na put deca ne bi trebalo da jedu, vodeći računa

da obrok ne bude obiman, a hrana ne bude jako masna i začinjena.

Pauze u putu praviti na svakih 2-3 sata.

Mnoga deca tokom vožnje prevoznim sredstvima, loše podnose putovanje. Može se javiti određeni simptomi (kinetoze), koji nastaju kao rezultat nezrelosti centra za ravnotežu koji se nalazi u unutrašnjem uhu. Od simptoma se prvo javlja pojačano zevanje, neprijatan osećaj u želucu, pojačan nadražaj na mirise, vrtoglavica, pojačano znojenje, pojačano lučenje pljuvačke i na kraju povraćanje, koje, ukoliko duže traje može izazvati dehidraciju i iscrpljenost organizma.

Ukoliko se putuje na kraće destinacije, tokom puta deca ne bi trebalo da

uzimaju nikakvu hranu. Ukoliko se radi o dužem putovanju, preporučuje se da dete prvih sat vremena vožnje ništa ne jede, a posle davati manje količine suve hrane (kifla, suvi keks, tost) i eventualno voće (banane). Ne davati prženu, masnu, slatku hranu i proizvode od mleka i mlečnih proizvoda.

Obavezno, u kraćim intervalima, detetu treba davati manje količine

negazirane vode ili nezaslađenih čajeva. Na putovanjima se preporučuje upotreba flaširanih voda (eventualno se bebama može prokuvavati voda iz vodovoda u trajanju od 10 minuta, a nakon toga je brzo ohladiti).

Kada su u pitanju odrasli, za kratka putovanja tokom leta, a posebno tokom

vremena sa ekstremno visokim temperaturama, ne treba planirati pripremu obroka za put, izuzev, eventualno, suve kifle ili štapića i dovoljnih količina flaširane vode koju tokom leta uvek treba imati pri ruci. Međutim, za duža putovanja se, ipak, treba brižno pripremiti jer je najsigurnija hrana koju sami pripremite i brižljivo upakujete. Na put ponesite sendvič (izbegavajte lako kvarljive namirnice), suve kekse ili slane kifle, sveže (jabuke ili tvrđe breskve), jezgrasto (orah, lešnik ili badem) i suvo (npr. grožđice) voće. Tokom putovanja izbegavajte gotova jela (naročito od mlevenog mesa) i „fast-food “ hranu koju ćete kupiti na nekoj od usputnih stanica.

Hranu upakujte u plastične kutije sa vakumom koje dugo održavaju svežinu, a kao alternativa, možete upotrebiti i običnu plastičnu kutiju. Svaki sendvič

pojedinačno umotajte u foliju (dobar izolator) i stavite u odgovarajuću kutiju koju

trebate držati u plastificiranoj termos-torbi u koju ćete staviti patrone iz

frižidera (ili još bolje – mini frižideru), u što hladnijem delu automobila, autobusa ili voza.

 

Obavezan šešir

 

Kada je godišnji odmor u pitanju, preporučuje se da treba poneti onu količinu

odeće koju vaše dete upotrebi i kod kuće, ali dodati i malo više. Treba poneti

stvari bez kojih dete ne može ni kod kuće. Od letnje odeće treba najviše poneti

majci, haljinica ili šorceva, obavezno šešir ili kačket, zatim po koje pantalonice

ili trenerku, sandale, tanku jaknu, a poželjne su bar i jedne hulahopke. Preporuka su i pantalone od kojih možete napraviti bermude najprostijim skidanjem nogavica. Kod naglih zahlađenja decu treba oblačiti slojevito tako da ih možete kasnije raskomotiti. Na vrhu torbe ili u džepovima sa strane, neka bude duks, trenerka ili jakna za nepredviđene situacije.

 

Apoteka

Kada krenete na letovanje sa decom/bebom, u koferu bi trebalo da imate i priručnu apoteku. Osim lekova koje svakodnevno pijete, obezbedite i materijal za prvu pomoć kod povreda, kao i lekove koji će vam pomoći u slučaju pojave temperature, bolova, stomačnih problema, prehlade, alergije ili opekotina od sunca. Čim stignete na odredište, lekove bi trebalo skloniti na tamno i hladno mesto, što dalje od sunca.

Preporučuje se da priručna apoteka sadrži:

* Tablete protiv povraćanja Dramamine (dimenhidrinat) je odličan preparat za rešavanje ovog problema. Daje se pre puta, a ne kada se mučnina pojavi jer deca povrate i lek. Ovaj preparat se uglavnom dobro podnosi, a jedan od glavnih sporednih efekata je pospanost, što može da bude i dobro za put.

* Lekove za „obaranje“ temperature je potrebno obavezno poneti kako bi izbegli traženje apoteke u nepoznatom letovalištu. U ovu grupu lekova spadaju: Paracetamol (Febricet, Paracet, Miralgin, Eferalgan…) ili ibuprofen (Brufen). Pored sirupa treba poneti i čepiće (supozitorije) paracetamola. Čepići su veoma važni kada dete povraća ili jednostavno neće da proguta sirup. Naravno, ne treba ih koristiti kada dete ima proliv. Pored skidanja visoke temperature ovi lekovi su i dobri analgetici – mogu da ublaže bol. Oni su veoma dobri za terapiju sunčanice, naravno, uz uzimanje velikih količina tečnosti.

* Lekove protiv alergija treba, takođe, imati kod sebe jer na letovanju nisu retke alergije na sunce, ujede insekata ili hranu. Zato ne zaboravite antihistaminik tablete (Aerius, Presing) ili u obliku kreme/gela Fenistil.

* Kapi za nos je korisno imati na letovanju. Za bebe je pogodan rastvor efedrina (0.5%), a veća deca mogu koristiti jače kapi, naravno za decu (Olint, Adrianol, Nafazol…).

Kapaljka je obavezna uz kapi (čak i kada nije predviđena od strane proizvođača), a ako su kapi u vidu nazalnog spreja – nije potrebna.

* Kod dijareje (proliva) treba nadoknaditi tečnosti. Sredstva za nadoknadu tečnosti (za oralnu rehidraciju) kao što su preparat Orosal, lako se rastvaraju u vodi prema uputstvu koje je na poleđini kesice. Treba se držati pravila „često po malo“, naročito ako dete povraća. Potrebno je sprovesti i dijetetski režim ishrane, a takođe treba poneti neki od probiotskih reparata za crevnu floru (Lineks, Probiotik, Erceflora duo,…).

* Antibiotik ne treba samostalno „uključivati“. Trebalo bi pre započinjanja terapije konsultovati lekara, ali je preporučljivo imati kod sebe neki sirup/tablete/kapsule antibiotika širokog spektra. Antibiotici prvog izbora su Amoksicilin (Eritromicin), Palitreks, Baktrim ili Hemomicin koji mogu biti od koristi kada se vaše dete ili vi razbolite na odmoru.

* Antibiotsku kremu nije loše imati na letovanju sa decom jer nije retko da deca sa promenom sredine dobiju kožnu infekciju. To mogu biti Enbecin, Hloramfenikol, Gentamicin, Stanicid.

* Protiv opekotina treba poneti kreme i mleka sa visokim faktorom zaštite od sunca. Zaštitne kreme je potrebno naneti 15 min pre izlaganja sunčevim zracima. U periodu od 11 – 17h treba izbegavati boravak na suncu. Ukoliko se opekotine pojave, Jekoderm krema može ublažiti i sanirati tegobe.

* Kapi za oči nije loše poneti na godišnji odmor. Npr. boravak na pesku i često trljanje oka mogu da dovedu do zapaljenja vežnjače (konjunktivitis), pa zato antibiotske kapi za oči (Gentokulin, Enbecin, Eritromicin) mogu pomoći, a pored antibiotskih treba imati i kapi koje sadrže i kortikosteroid (sa ili bez antibiotika) koji može umiriti alergijsko zapaljenje konjuktive. Ovo se nekada može desiti kada deca dugo rone otvorenih očiju, ali se može javiti i kao deo alergije na sunce. Obavezno se treba držati propisanih doza, a najbolje je pre upotrebe konsultovati lekara.

* Sterilna gaza i hanzaplast zauzimaju malo mesta, a mogu biti veoma korisni.

* Antiseptični rastvor kao što je povidon jod, 3% hidrogen ili 3% borna kiselina su neophodni za pravilnu obradu posekotina ili oderotina kada dete nezgodno padne.

* Toplomer

(Sa sajta Instituta za javno zdravlje Vojvodine)

 

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.