saildroneFoto: Susan Ryan/Saildrone via AP

Možda slanje jednog malog plovila da istraži unutrašnjost uragana deluje kao loša ideja, ali to je upravo ono što su meteorolozi iz američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu nedavno uradili.

Nije postojala nikakva opasnost pošto na sedam metara dugom plovilu nije bilo posade.

Kako prenosi Gardijan, ova robotska plovila, pod imenom Sejldron, mogu da ostanu na vodi neograničeno dugo zahvaljujući tome što koriste kombinovanu energiju vetra i sunca.

Neki modeli, kao što je Sejldron Eksplorer SD 1045, su modifikovani tako da mogu da istrpe gigantske talase i vetrove brzine 140 milja na sat.

Sejldron ima čvrsto jedro nazvano krilo, čija je veličina dvostruko manja od uobičajene zato da bi se smanjio rizik od oštećenja zahvaljujući smanjenju njegove površine.

Prethone verzije, testirane 2019. godine, mogle su da plove samo niz vetar, ali je noviji model unapređen tako da može da se kreće i uz vetar poput tradicionlalne jahte.

Greg Folc, istraživač iz Nacionalne uprave za okeane i atmosferu, kaže da će projekat Sejldron moći da obezbedi brojne korisne podatke o uraganima, poput onih o ubrzanom intenziviranju, kada uraganski vetrovi zadobijaju razornu snagu tokom samo nekoliko sati.

Ovakvo ubrzano intenziviranje je od najveće opasnosti po priobalna naseljena mesta zato što ne ostavlja dovoljno vremena da ljudi budu upozoreni.

Model SD 1045 je jedan iz flote od pet novih plovila koje naučnici koriste za istraživanje uragana i prvi koji je prošao kroz oko uragana, šaljući video snimak i druge podatke u realnom vremenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.