„Novi prozor u istoriju univerzuma“: NASA objavila prve slike drevnih galaksija sa svemirskog teleskopa "Džejms Veb" 1Foto: Beta/NASA/ESA/CSA/STScI via AP

NASA je objavila sliku udaljenih galaksija kakve su bile pre 13 milijardi godina, koristeći najmoćniji teleskop ikada lansiran u svemir, koji obećava da će preoblikovati naše razumevanje univerzuma, piše Gardijan.

Mali komad univerzuma, nazvan SMACS 0723, usnimljen je sa svim detaljima uz pomoć oštrog svemirskog teleskopa Džejms Veb (JVST), pokazujući svetlost iz mnogih različitih svetlucavih galaksija, među najstarijim u svemiru.

Džo Bajden, koji je predstavio sliku na događaju u Beloj kući, nazvao je taj trenutak „istorijskim“ i rekao da je pružio „novi prozor u istoriju našeg univerzuma“.

„Teško je to i zamisliti. To je zapanjujuće. To je istorijski trenutak za nauku i tehnologiju, za Ameriku i čitavo čovečanstvo“, rekao je američki predsednik.

„Novi prozor u istoriju univerzuma“: NASA objavila prve slike drevnih galaksija sa svemirskog teleskopa "Džejms Veb" 2
Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Bill Nelson, jedan od predstavnika NASA-e, rekao je da slika prikazuje svetlost galaksija koja se savija oko drugih galaksija, putujući milijardama godina pre nego što je stigla do teleskopa.

„Gledamo unazad više od 13 milijardi godina“, rekao je on, dodajući da će više slika koje će objaviti svemirska agencija doseći dalje, do oko 13,5 milijardi godina, blizu procenjene početne tačke samog univerzuma.

„Vraćamo se skoro na početak“, rekao je.

Objavljena slika je pregled serije slika u boji visoke rezolucije sa JVST-a koje će NASA prikazati u utorak. One će uključivati „najdublju sliku našeg univerzuma koja je ikada snimljena“, rekao je Nelson.

Stručnjaci kažu da bi teleskop, koji je nastajao tri decenije i koji je lansiran prošle godine, mogao da revolucionarno promeni naše razumevanje kosmosa pružanjem detaljnih infracrvenih slika univerzuma.

Teleskop vredan 10 milijardi dolara je u stanju da zaviri u atmosferu egzoplaneta i posmatra neke od najstarijih galaksija u svemiru koristeći sistem sočiva, filtera i prizmi za otkrivanje signala u infracrvenom spektru, koji je nevidljiv ljudskom oku.

„Novi prozor u istoriju univerzuma“: NASA objavila prve slike drevnih galaksija sa svemirskog teleskopa "Džejms Veb" 3
Foto: EPA-EFE/Space Telescope Science Institute Office of Public Outreach HO EPA-EFE/Space Telescope Science Institute Office of Public Outreach HO

Sistem je do sada „radio besprekorno“, kaže Marsija Rike, profesorka astronomije na Univerzitetu u Arizoni.

„Veb može da vidi unazad u vremenu odmah nakon velikog praska tražeći galaksije koje su toliko udaljene da je svetlosti bilo potrebno mnogo milijardi godina da stigne od tih galaksija do nas samih“, rekao je Džonatan Gardner, zamenik višeg istraživača projekta u Nasi, tokom nedavne konferencije za novinare.

Teleskop, koji predstavlja zajednički poduhvat sa Evropskom svemirskom agencijom, bio je u razvoju od sredine 1990-ih i konačno je lansiran u svemir u decembru. Opisan je kao najmoćniji teleskop koji je ikada poslat u svemir.

Prvobitni cilj projekta bio je da se vide prve zvezde i galaksije formirane nakon velikog praska, gledajući kako „univerzum prvi put pali svetla“, kako je to rekao Erik Smit, naučnik Vebovog programa.

Teleskop treba smatrati „jednom od najvećih inženjerskih dostignuća čovečanstva“, rekla je Kamala Haris, potpredsednica SAD.

„Cela opservatorija radi zapanjujuće dobro“, rekla je Džilijan Rajt, direktorka britanskog astronomsko-tehnološkog centra u Edinburgu, takođe jedna od glavnih istraživača.

„Teško je shvatiti koliko je to fantastično ispalo. Potpuno je neverovatno.”

NASA je saopštila da JVST ima pet početnih kosmičkih ciljeva za posmatranje, uključujući maglinu Karina, neku vrstu nebeskog rasadnika gde se formiraju zvezde. Maglina je udaljena oko 7.600 svetlosnih godina i dom je mnogih ogromnih zvezda, nekoliko puta većih od Sunca.

„Novi prozor u istoriju univerzuma“: NASA objavila prve slike drevnih galaksija sa svemirskog teleskopa "Džejms Veb" 4
Foto: Beta/Laura Betz/NASA via AP, File

Ostale oblasti fokusa uključuju VASP-96 b, džinovsku planetu izvan našeg solarnog sistema koja je uglavnom napravljena od gasa; maglinu južnog prstena, oblak gasa koji se širi oko umiruće zvezde koja je udaljena 2.000 svetlosnih godina od Zemlje; i Stefanov kvintet, poznat po tome što je prva kompaktna grupa galaksija otkrivena 1877. Nasa će u utorak objaviti slike sa ovih meta.

„Uzbuđujuće je videti danas objavljenu fantastičnu sliku svemirskog teleskopa Džejms Veb“, rekao je Ričard Elis, profesor astrofizike na Univerzitetskom koledžu u Londonu, koji je bio deo komiteta koji je prvi osmislio teleskop.

„Pošto smo i sami napravljeni od materijala sintetizovanog u zvezdama u poslednjih 13 milijardi godina, JVST ima jedinstvenu sposobnost da prati naše poreklo u ovom izuzetnom univerzumu. Svako može da učestvuje u ovoj neverovatnoj avanturi.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.