Počela 13. Evropska noć istraživača: Nauka osvetljava ulice širom Srbije 1Foto: Evropska noć istraživača/Tanja Drobnjak

Uz desetine hiljade posetilaca širom zemlje koji su istraživali do kasno u noć, u Srbiji je sinoć počela još jedna Evropska noć istraživača, saopštili su danas organizatori.

„Najveća naučna zabava u Evropi ponovo je okupila radoznalce svih uzrasta i pod sloganom ‘Ulice pod svetlom nauke’. U čak 26 gradova u Srbiji naučnu avanturu organizovali su naučnici i istraživači sa ciljem da pokažu svoje najbolje lice, osvetle zabavnu stranu nauke i prikažu sve uzbudljive prednosti koje nam nauka svakodnevno donosi“, kaže se u saopštenju.

Najveća naučna manifestacija u Evropi održaće se istovremeno u više od 25 zemalja, a očekuje se da će se naučnoj avanturi širom kontinenta pridružiti više od milion posetilaca.

Posetioce u Beogradu 1. oktobra sve od 16 do 20 časova dočekuje pravi mali CirkusLab koji je nikao u Luci Beograd, a gde će moći da se sazna zašto žongleri obožavaju gravitaciju i kako je hod po žici uopšte moguć.

Uz brojne praktične radionice, posetioci će moći da uživaju i u predstavi cirkuzanata iz Slovenije, da istraže obnovljive izvore energije ili da upoznaju prave superzvezde nauke – srpske naučnice čiji projekti i istraživanja pomeraju granice medicine, fizike, hemije, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će Evropska noć istraživača potom biti nastavljena 3. oktobra besplatnim koncertom u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, gde će nastupiti LP Duo koji čine Sonja Lončar i Andrija Pavlović.

Evropska noć istraživača održana je pored Beograda, u Nišu, Kragujevcu, Inđiji, Pirotu, Pančevu, Čačku, Gornjem Milanovcu, Kruševcu, Trsteniku, Prijepolju, Novoj Varoši, Priboju, Leskovcu, Kikindi, Šapcu, Petrovcu na Mlavi, Negotinu, Zaječaru, Jagodini, Ćupriji, Paraćinu, Svilajncu, Despotovcu i Rekovcu.

Manifestacija je finansirana iz programa „HORIZONT EVROPA“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri.

„Evropska unija podržava sektore nauke i inovacija u Srbiji kroz saradnju sa nacionalnim institucijama, istraživačkim i obrazovnim centrima i privredom. Ova podrška ostvaruje izvrsne rezultate i stvara zdrave osnove za dalji razvoj čistih tehnologija, novih naučnih i istraživačkih inicijativa, kao i razvoj srpske ekonomije“ navodi se u saopštenju.

Projekat ReFocuS Art (Road to Friday of Science and Art), čiji je koordinator Centar za promociju nauke, organizuje Evropsku noć istraživača u saradnji sa Institutom za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ – Institutom od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Prirodno-matematičkim fakultetom iz Niša i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

Projekat SciencesCool (Science on the move – from lab to streets & school) koordiniše Fakultet za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu, a partner na projektu je Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.