“Sunčana oluja” se već desila: Interakcija Zemlje i Sunca nije opasna po našu planetu 1Foto: pixabay/ipicgr

Kako Srbijom tako i regionom danas je prostrujala vest da će Zemlju u večernjim satima pogoditi “Sunčana oluja” koja bi mogla ostaviti nekakve posledice po našu planetu.

S tim u vezi, kontaktirali smo astrofizičara Ivana Milića, višeg naučnog saradnika na Astronomskoj opservatoriji, koji kaže da se “oluja” već desila u jutarnjim satima, te da takve interakcije Zemlje i Sunca ne izazivaju nikakve posledice po ljude a ni po svet.

“Sunce u svom periodu aktivnosti proizvodi određene “izbačaje mase”. Iako možda zvuči zastrašujuće, masa koja je izbačena predstavlja zanemarljiv deo mase Sunca. Toliko je mali da ne može ni da se uporedi značaj sa tim, kao kad, recimo, mi isečemo nokte ili kada nam otpadne trepavica. Ona je manja i od toga, i potpuno nebitna za Sunce kao takvo”, objašnjava naučnik.

Milić predočava da ta masa biva izbačena jer se magnetno polje na Suncu rekonfiguriše.

“Možemo ga zamisliti kao strune koje su zategnute i one u jednom trenutku puknu ili se naglo otpuste, pa ta materija odleti u nekom pravcu ili ka nama”, slikovito je objasnio naš sagovornik.

On dodaje da od različitih okolnosti zavisi i nivo intenziteta interakcije Zemlje i Sunca.

Kao glavne faktore ističe količinu Sunčeve materije, brzinu njenog kretanja, gustinu materijala između Sunca i Zemlje, ali i položaj same Zemlje te ugla pod kojim materija dolazi.

“Kijanje Sunca”, kako naučnik ilustruje odvajanje njegovih delova, uglavnom ne predstavlja nikakvu opasnost po nas.

“Postoji jako malo primera da nam se nekad nešto desilo zbog toga. U nauci ima pet nivoa intenziteta te interakcije, a ovaj trenutni bi predstavljao G2 ili G3, što je srednji intenzitet. Ovo se događa svakih 10 do mesec dana, i to nije ništa neuobičajeno”, naglasio je Milić, osvrćući se na buru u javnosti koja nagoveštava nesvakidašnji događaj.

Danasov sagovornik dodaje da je prvi put u istoriji, a da mi znamo da se nešto “ozbiljno” desilo na Zemlji tokom te interakcije, bilo pre više od 100 godina.

“Tada je u Severnoj Americi nestalo struje zbog interakcije sa električnom mrežom. To je nešto što bi se u principu moglo desiti danas, ali za ovaj poslednji CME (izbačaj mase) znalo se da neće ništa biti, a u prilog tome ide činjenica da se već desio pre nego što su naučnici prognozirali”, ocenio je astrofizičar.

Danasov sagovornik objašnjava da je poreklo ovako bombastičnih naslova najverovatnije zbog formulacije “direct impact”, koja ustvari kazuje da ćemo se mi naći u tom prostoru, a ne da će nam se nešto dogoditi.

“To je naučnicima važno jer im pomaže pri određivanju parametara, a generalno ljudima zato što ova interakcija prouzrokuje polarnu svetlost”, zaključio je Milić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.