Nutricionisti tvrde da je ovo pet najzdravijih vrsta mesa 1Meso, fotografija: Real Fantasy Art on Shutterstock

Preporučeni dnevni unos (RDA) proteina iznosi svega 0.8 grama po kilogramu telesne težine, međutim većina stručnjaka se slaže da većina ljudi, uključujući starije osobe ili bilo koga ko je aktivan ili želi da smrša, ima koristi od više od ove količine, bliže 1.2 grama po kilogramu telesne težine, posebno za sprečavanje gubitka mišićne mase, piše n1info.hr.

Dok proteine možete lako da unesete iz biljnih izvora, smatra se da su životinjski proteini kvalitetniji proteini budući da sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina, te se lakše vare i apsorbuju od biljnih proteina.

Postoje dve različite vrste životinjskih belančevina: mesne i nemesne. Meso može biti govedina, riba, svinjetina ili živina, a u drugu grupu se ubraja svaki životinjski nusproizvod, poput mlečnih proizvoda i jaja.

Dok neke vrste mesa sadrže velike količine zasićenih masti i natrijuma, druge su neverovatno zdrave, nude obilje proteina i drugih esencijalnih nutrijenata poput vitamina B, gvožđa i cinka.

1. Svinjski file

Svinjski file izvrstan je izvor vitamina B, uključujući tiamin, niacin, vitamin B6 i vitamin B12. Samo 0.085 kg kuvanog svinjskog filea sadrži 22 grama proteina i samo 2.4 grama zasićene masti.

2. Losos

Losos je svestran i zdrav životinjski protein. Jedna porcija divljeg atlantskog lososa od 0.085 kg ima sedam grama masti, od kojih većina dolazi iz omega-3 masnih kiselina koje su zdrave za srce.

3. Ekstra nemasna mlevena govedina

Ekstra nemasna mlevena govedina je najmanje 90% nemasna sa 10% ili manje masti. Samo jedna porcija mlevene govedine od 0.085 kg ima 22 grama proteina, 12% DV (dnevna vrednost) gvožđa i 50% DV cinka.

4. Sardine

Sardine su bogate esencijalnim nutrijentima poput proteina, vitamina B12, vitamina D, kalcijuma i minerala. Samo jedna konzerva od 0.106 kg ima 22.6 grama kvalitetnih proteina, kao i 27% DV za kalcijum.

5. Bakalar

Bakalar je odličan izbor plodova mora s visokim sadržajem belančevina, blagog je ukusa i neverovatno jednostavan za upotrebu. S manje od jednog grama masti, samo 90 kalorija i 19 grama proteina po porciji od 0.085 kg, zdrav je i proteinima bogat izbor za večeru.

Plus: Dva životinjska proteina (ne uključujući meso):

1. Grčki jogurt

Grčki jogurt je bogat proteinima i pun probiotika i esencijalnih hranljivih materija poput kalcijuma i vitamina D. Možete odabrati nemasni grčki jogurt kako biste smanjili zasićene masti i kalorije, ili punomasne verzije za veće zadovoljstvo i bogatiji ukus.

2. Jaja

Jaja su hranljiv i ekonomičan izvor proteina koji se mogu jesti na mnogo načina. Samo jedno jaje ima 6 grama proteina i nekoliko vitamina B i selena. Jedno jaje takođe osigurava 31% DV za holin, mineral neophodan za metabolizam lipida, zdravlje mozga i razvoj mozga fetusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari