Od hotela Vrbak do Novopazarske i Rajčinovića banje 1Foto: Sead Biberović

Ko nije spavao u njemu, došao je makar da vidi interesantnu arhitekturu hotela, koji je premostio reku Rašku, i da se za uspomenu i dugo sećanje fotografiše ispred njega i na velelepnoj recepciji, koja je dugo bila čudo lepote.

Sada je dobio konkurenciju u novim hotelima. Privatna inicijativa je preuzela inicijativu. Grade se manji hoteli, ali i hotelski kompleksi, čiji su sadržaji prilagođeni zahtevima savremenih posetilaca.

Najviše hotela gradi se u Novopazarskoj Banji. Tamo niču hotelski kompleksi, koji svojim gostima nude i kupanje u bazenima sa mineralnom vodom. Njihov preteča bio je privatni spa centar, u kojem celodnevni boravak košta 350 dinara.

U hotelima u toj banji, razmišljanja idu ka razvoju kongresnog turizma. Za sada u tome prednjači kompleks „Emrovića raj“, koji svojim gostima, osim luksuznog smeštaja i bazena, nudi i kongresnu salu od 200 mesta sa pratećom opremom.

Duž puteva prema kulturno-istorijskim spomenicima i glavnog magistralnog puta niču moteli, apartmani, restorani, etno sela, hosteli. Ove godine već su otvorena dva hotela i jedno turističko naselje, a prošle godine otvorena su četiri hotela.

Sada svi objekti sa smeštajnim kapacitetima imaju 1.420 ležaja u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama i apartmanima. Cene prenoćišta sa doručkom kreću se od 2.000 do 10.900 dinara. Sve zavisi od kategorije i broja zvezdica.

U prečniku od samo desetak kilometara, na području Novog Pazara nalaze se i dve izuzetno lekovite banje, Novopazarska i Rajčinovića, čija izgradnja je u ekspanziji.

Novopazarska Banja je odavno na glasu. Postala je poznata po Specijalnoj bolnici za lečenje mišične distrofije, jedinstvenoj instituciji u Srbiji. Sada se u toj ustanovi leče i reumatska i kožna oboljenja, stanja posle moždanog udara, sportske i druge povrede. Sve do pre nekoliko godina, oskudevala je u smeštajnim kapacitetima. Sada na tom prostoru niču savremeni hotelski kompleksi, koji svoje sadržaje prilagođavaju sve zahtevnijim gostima.

Za lekovitost njenih toplih mineralnih voda znali su još Rimljani. Stručnjaci kažu da u toj banji ima sedam mineralnih izvora, koji se u površinskom delu mešaju sa podzemnom hladnom vodom, koja izlazi iz 14 izvora. Koliko je izobilje toplim mineralnim vodama pokazuje i podatak da se na dubini od samo pola metra nailazi na toplu mineralnu vodu, koja na svom izvorištu ima temperaturu od 52 stepena. Novopazarska Banja od grada je udaljena samo 2,5 kilometara.

Rajčinovića Banji tek predstoji brži razvoj. Od grada je udaljena sedam kilometara. Ima oskudniju ponudu smeštajnih kapaciteta, ali ima tri topla lekovita izvora sa različitim temperaturama. Ima i hladnu mineralnu vodu. Vodama Rajčinovića Banje leče se oboljenja organa za varenje, jetre, žučnih i mokraćnih puteva, bubrega, poremećaji creva, poremećaji metabolizma. Za lečenje ovih bolesti najvažnije je da se pije mineralna voda.