Ova navika u ishrani može da bude znak demencije 1Foto: Richard Johnson / Alamy / Alamy / Profimedia

Demencija je grupa simptoma povezanih sa gubitkom kognitivnih funkcija. Najčešće se javlja kod ljudi starijih od 65 godina i može dovesti do problema sa pamćenjem, kao i promena ličnosti i ponašanja.

Većina nas je svesna nekih simptoma, a gubitak pamćenja i govora su među najčešćim znacima. Međutim ono što je možda manje poznato je činjenica da stanje može izazvati i neke promene u navikama u ishrani.

Stoga je lekar opšte prakse Džons Ujs, zajedno sa farmaceutom Abasom Kananijem, upozorio na poseban znak upozorenja demencije koji je lako prevideti.

Naime, pojačana želja za slatkišima može značiti da osoba potencijalno ima demenciju. U razgovoru za Daily Express, Kanani je otkrio da izmenjeno čulo ukusa može uticati na neke ljude sa ovim stanjem.

„Najčešći znak je povećanje žudnje za slatkim poslasticama, kao što su kolači i čokolade. Ponovljena sklonost ka slatkoj hrani, posebno mekšoj teksturi kao što su sladoled ili puding, obično je primamljiva jer je lakše jesti ljudima koji mogu imaju poteškoća sa žvakanjem ili gutanjem kako njihova demencija napreduje“, objasnio je on.

Kanani tvrdi da slatka hrana može postati privlačnija osobama sa demencijom, jer to stanje može promeniti percepciju ukusa, što dovodi do preferencije slađe hrane u odnosu na druge.

„Poznati slatki ukusi i teksture takođe mogu biti izvor utehe. Pozitivna sećanja i emocije povezane sa određenim ukusima, čak i ako ljudi sa ovim stanjem imaju poteškoća da se prisete određenih događaja ili iskustava, mogu ih privući na određenu slatku hranu“, dodao je on.

Međutim rekao je da to nije samo sklonost slatkoj hrani koja može uticati na navike u ishrani kod pacijenata sa demencijom.

„Demencija zapravo može značajno uticati na vašu percepciju ukusa, kao i na vaše preferencije ukusa“, pojasnio je doktor, a potom naglasio da promene u funkcionisanju mozga izazvane demencijom utiču na našu senzornu obradu, koja se može manifestovati na različite načine.

„Dok neki mogu razviti sklonost prema slatkoj hrani, na primer, drugi mogu izgubiti interesovanje za jelo, zaboraviti da jedu ili izgubiti sposobnost da prepoznaju kada su gladni ili žedni“, upozorio je on.

Ako je to nešto što naši najmiliji doživljavaju, možda bi trebalo da budemo posebno oprezni kada planiramo njihove obroke, prenosi index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari