Ove namirnice su najgore za holesterol, a često se nalaze na tanjirima 1Foto: Pairoj Ponglerdnadda / Panthermedia / Profimedia

Dok nam neke namirnice pomažu da smanjima holesterol u krvi, tu su i one druge koje nepovoljno utiču na njegov nivo.

Sam po sebi, holesterol nije opasan, već nam je, naprotiv, potreban za izgradnju ćelija i stvaranje hormona. Međutim previše holesterola može izazvati probleme. Na primer, previše holesterola u krvi je glavni faktor u razvoju ateroskleroze, odnosno nakupljanja plaka unutar krvnih sudova.

Naime, stručnjaci upozoravaju da hrana može uticati na nivo holesterola i tako vas izložiti povećanom riziku za već pomenuta potencijalno opasna stanja. Da bi se ovo izbeglo, stručnjaci savetuju koju hranu da izbegavate ako već imate visok holesterol, ali otkrivaju i neke druge faktore rizika koji mogu biti još važniji za nivo holesterola od hrane koju jedete.

Punomasno mleko i mlečni proizvodi

Punomasni mlečni proizvodi su bogati zasićenim mastima, što nije dobro za nivo LDL holesterola, koji se naziva i „lošim“ holesterolom.

Crveno meso

Verovatno već znate da crveno meso nije dobar izbor za ljude sa visokim holesterolom. Zašto? Crveno meso je bogato zasićenim mastima, što otežava telu da razgrađuje holesterol. To ne znači da nikada ne treba jesti crveno meso, već samo da osobe sa povišenim holesterolom treba da vode računa o količini u kojoj će ga konzumirati.

Koži na mesu

Zasićene masti su u izobilju i u koži na mesu, i to na svim vrstama mesa, bez obzira da li je u pitanju pileće, ćureće, svinjsko ili neko drugo meso,

Birajte nemasne izvore proteina, kao što su živina bez kože, riba, mahunarke (pasulj, sočivo, slanutak) i tofu. Ovi izvori proteina imaju manji udeo zasićenih masti i mogu pomoći u očuvanju mišićne mase i zdravlja srca.

Visoko obrađena hrana

Postoji sve veći broj dokaza koji sugerišu da je verovatno najbolje u potpunosti izbegavati prerađenu hranu. Iako se mnoge vrste hrane obrađuju na neki način, minimalno obrađena hrana (kao što su upakovane salate ili pakovani sušeni pasulj) nije ono što je opasno. Visoko obrađena hrana, kao što su dimljene kobasice i čips, je ono što treba izbegavati u širokim potezima.

Pržena hrana

Prženu hranu treba izbegavati i ako nemate povišen holesterol. Takođe može da sadrži trans masti, koje mogu podići nivo lošeg holesterola, a time i rizik od razvoja srčanih bolesti. Ovo uključuje slatku i slanu prženu hranu, kao što su pržena piletina, krofne i pomfrit. Da biste proverili da li hrana koju jedete sadrži trans masti, potražite delimično hidrogenizovana ulja na listi sastojaka i, ako ih pronađete, vratite taj proizvod na policu, piše živim.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari