Ovo brašno je najzdravije, a jedno najbrže podiže šećer u krvi, objašnjava nutricionistkinja Todorović 1Foto: Maílson Pignata / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Brašno je jedna od osnovnih namirnica u svakom domaćinstvu, a kada pomislite na ovu namirnicu, mahom to bude belo pšenično. Međuti,, pored njega postoji mnogo drugih vrsta različitih nutritivnih vrednosti. Nešto više o tome, govorila je nutricionistkinja Ana Todorović u „Ordinaciji“ RTS-a.

Na samom početku nutricionistkinja Todorović se osvrnula na glikemijski indeks brašna. Kako kaže, on je izuzetno važan jer je pokazatelj kojom će brzinom nakon konzumacije tog brašna, šećer u krvi da poraste. Pirinčano brašno najbrže diže šećer u krvi.

„Ono što mogu da predložim jeste da baza bude speltino brašno. Ono ima umerenu količinu glutena. Lepa kombinacija bi bilo speltino, ražano i heljdino brašno. Ukoliko pravite hleb (mediteranski) nije loše da dodate malo hladnog ceđenog maslinovog ulja ili malo maslina, origana, bosiljka, morske soli i malo meda. U taj hleb ide soda bikarbona umesto kvasca. Takvo testo treba da stoji minimun dva sata, pa tek onda da se peče“, objasnila je nutricionistkinja Ana Todorović.

Kada je reč o glutenu koje brašno sadrži, ono može da bude problematično kod osoba koje imaju problem sa celijakijom i kod alergija na gluten, kao i kod autoimunih obolenja – poput Hašimota.

Nutricionistkinja je takođe izdvojila brašno koje je prilično zdravo. To je ražano brašno koje sadrži dosta vlakana, vitamina i minerala, dobro utiče na creva i nisko je kalorično, dok mu glikemijski indeks iznosi 45 od maksimalnih 100.

„Kod dijabetičara i osoba koje imaju insulinsku rezistenciju ražano i speltino brašno su potpuno u redu“, istakla je nutricionistkinja.

Inače, glikemijski indeks je skala koja rangira broj ugljenih hidrata u hrani od 0 do 100 i tako pokazuje koliko brzo će određena hrana da izazove skok šećera u krvi.

Ovo je detaljna lista glikemijskog indeksa ostalih vrsta brašna:

pirinčano brašno – 95
belo pšenično brašno – 85
kukuruzno brašno – 70
proseno brašno – 70
speltino brašno – 50
ječmeno brašno – 45
ražano brašno – 45
heljdino brašno – 40
brašno od leblebija – 35
ovesno brašno – 26

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari