Koliki je rok trajanja brašna? 1Foto: Pixabay/kaboompics

Brašno koristimo svakodnevno. Kiflice, kolači, pohovano, palačinke, pa i zaprška za variva – za sve nam treba.

Ali jeste li se ikada zapitali kako pravilno skladištiti brašno? Imamo nekoliko trikova kojima ćete sačuvati svoje zalihe od propadanja.

Čuvajte ga na hladniem mestu

Temperatura je jedan od važnijih faktora. Prirodna ulja koja se nalaze u brašnu trebate održati što hladnijima kako brašno ne bi poprimilo neugodan miris. Idealna je ostava koja se ne greje.

Prebacite u posudu s poklopcem

Brašno možete ostaviti u originalnom pakiranju, no to nije najpametnije. Najčešće su to papirnate vrećice koje lako propadaju i propuštaju svetlost. Bolje rešenje je prebacivanje brašna u posudu s poklopcem. Još je bolje ako imate posude koje se mogu hermetički zatvoriti.

Neka bude na mračnom

Mesto na koje ćete čuvati  brašno neka bude mračno. Svetlost nije dobra zato što podiže temperaturu i može potaknuti oksidaciju koja je neprijatelj svežeg brašna. Ako nemate mračno mjesto, onda neka posuda u kojoj ćete držati brašno bude neprozirna kako svjetlost ne bi prodirala.

Možete ga vakuumirati

Višak brašna koji nećete odmah koristiti možete vakuumirati. Koristite posude za vakuumiranje ili vrećice. Tako će vam brašno duže ostati sveže.

Koliko zapravo traje?

Svako belo brašno koje je pohranjeno na sobnoj temperaturi možete koristiti tri meseca. Ako ipak čuvate brašno na hladnijem mjestu, onda može sačuvati svježinu i do šest mjeseci. U frižideru brašno može biti do godinu dana, a u zamrzivaču do dvije. Brašno od celovitih žitarica u sebi ima više ulja pa se brže kvari, zato češće provjeravajte njegovu svežinu.

Izvor: Index.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari