pirePire, foto: Afis / Digifoodstock / Profimedia

Pire omiljena hrana mnogima, ali često se desi da posle nedeljnog ručka, upravo on ostane.

Pire je savršen prilog pa tako ostatke od ručka možete lako da iskoristite za neki drugi dan.

Ali kako? Da li pire uopšte sme da se zaledi?

Ako mislite da ćete pire pojesti već sutra, slobodno ga stavite u frižider i sutra ga podgrejte sa jos malo mleka. Ali ako vam je ostalo brdo pirea, i nemate nameru da ga jedete sutra, možda biste mogli da ga zamrznete.

Dvojica kuvara, bivši učesnik Hell’s Kitchen, kuvar Sakariju Smithwicku, i kuvar Leu Dávili iz restorana Stixs & Stone u San Antoniju kažu da pire slobodno možete da zaledite.

Koji je najbolji način za zmrzavanje pire krompira?

Prvo morate sasvim da ga ohladite. Stavljanje toplog pirea u zamrzivač može da podigne temperaturu unutar zamrzivača, što može da utiče na druge namirnice u vašem zamrzivaču. Topla hrana može da poveća temperaturu unutar, bakterije mogu da se razviju, a onda više ništa nije sigurno za jelo.
Napravite porcije koje želite da zamrznete, sipajte u kesicu i izranajte šerpom, recimo u pravougaonik, na kuhinji. Tako će zauzimati manje mesta u zamrzivaču, a i lakše će se odlediti. Poređajte kesice na dasku za sečenje mesa i sve zajedno stavite u frižider. Čim se pire zamrzne, izvucite dasku.

Koliko dugo možete da stoji smrznuti pire?

Američko Ministarstvo zdravlja i ljudskih resursa izveštava da pire krompir može da bude upotrebljiv i nakon 10-12 meseci. Međutim, kuvar Dávila i kuvar Sakari se slažu da je idealno da držite ovaj prilog smrznutim samo mesec, dva. Za optimalan ukus i teksturu, najbolje ih je konzumirati tokom mesec dana, ako možete.

Kako odmrznuti smrznute pire krompir?

Za najbolje rezultate, trebalo biste da odmrznete pire krompir preko noći u frižideru. Iako je potrebno malo planiranja, pomoći će očuvanju teksture pire krompira koju svi toliko volimo.

Ako nemate dovoljno vremena i zaboravite da odmrznete krompir, kuvar Dávila preporučuje korišćenje metode „na brzinu“. „Za ovu metodu, uzmite malu posudu i stavite pire iz zamrzivača na sredinu. Uključite hladnu vodu i dozvolite da voda lagano prelazi preko kesice“, objasnio je. Takođe možete da stavite kasicu u posudu s hladnom vodom i svakih pola sata zamenite vodu.

Odmrznuti krompir može da se podgreva na šporetu, u mikrotalasnoj ili u rerni. Kuvari ipak savetuju da ako želite lep ukus, pire podgrevate lagano na šporetu i ako je potrebno da mu dodate malo mleka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari