Pivo od đumbira (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Ginger ale ili pivo od đumbira je bezalkoholno piće, gazirano, aromatično, blago ljutog ukusa.

Pokazalo se kao savršeno letnje osveženje koje gasi  žeđ. Pivo od đumbira je među popularnijim primenama ove izuzetno zdrave biljke. Đumbir pomažete organizmu da uspostavi odličnu ravnotežu probavnog sistema, samim tim utiče i na dobar imunitet organizma. Postoji više načina pripreme ovog napitka, dovoljno je da znate da može da se doda kvasac, sa malo drugačijim postupkom. Domaće pivo od đumbira se lako pravi, a biće nam dragoceno tokom letnjih dana kao osveženje.

Šta nam je sve potrebno:

Pivo od đumbira (recept) 2
Foto: Vesna Laćarak
  • 1veći  koren svežeg  đumbira
  • korica limete
  • 6 čaša vode
  • 250-300g šećera
  • soda voda ili mineralna
  • lajm isečen na komade za koktel

Način pripreme:

Koren đumbira oljuštiti  i iseckati na manje komade. U posudu za kuvanje staviti  đumbir, koricu od limete i vodu. Kuvati lagano 15 minuta, pa dodati šećer i nastaviti sa kuvanjem sve dok se tečnost ne smanji na pola. Sirup koji ste dobili ostaviti da se ohladi. Nakon toga sirup procediti i odstraniti delove đumbira, zatim sipati ohlađeni sirup u staklenu bocu, pa u frižider. Sirup je spreman za upotrebu. Kada nam bude potrebno pivo od đumbira, uliti u čašu 3-4 kašike sirupa, dodati kockice leda i jednu čašu soda vode ili mineralne vode.  Lagano promešati i poslužiti sa komadićem limete. Ako budete dodali čašicu ruma u pivo, imaćete zabavnije druženje.

Ukoliko se odlučite za recept sa kvascem, sastojci su isti samo dadati suvi kvasac (pola kesice) i sve to u plastičnu bocu da fermentiše 1-2 dana, promešati okretanjem boce nekoliko puta. Kada boca postane čvtsta, prebacite bocu u frižider kako bi zaustavili daljnji proces fermentacije. Bocu otvarati lagano kao i svako drugo gazirano piće.

Uživajte!

 

https://www.facebook.com/watch/?v=767389190113116

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari