mon blan francuskaFoto: EPA/OLIVIER HOSLET

Blago sačinjeno od smaragda, rubina i safira, koje je decenijama ležalo zakopano u glečerima francuskog Mon Blana, podeljeno je između lokalnih vlasti i planinara koji ga je otkrio pre osam godina.

Planinar je 2013. godine naišao na drago kamenje skriveno u metalnoj kutiji koja se nalazila u avionu koji se srušio u udaljenim planinskim predelima 50 godina ranije.

Kako prenosi Gardijan, Erik Furnije, gradonačelnik francuskog grada Šamoni, potvrdio je da je “drago kamenje podeljeno na dva jednaka dela”, svaki u vrednosti od oko 150.000 evra.

On kaže da je “veoma srećan” što je to konačno učinjeno, naročito zbog planinara čiji je “integritet” pohvalio pošto je pošteno predao svoj pronalazak policiji, kako zakon nalaže.

Nakon što je ranije ove godine obavešten da će mu biti predat deo pronađenog blaga, planinar je za francuski Parizjen rekao da “nije zažalio što je bio pošten” i da će deo novca upotrebiti da renovira svoj stan.

Dva aviona avio kompanije Er Indija srušila su se na Mon Blanu 1950. i 1966. godine.

Tokom godina, planinari su često nailazili na krhotine aviona, delove prtljaga i ljudskih ostataka iz dve letelice.

Francuske vlasti veruju da se drago kamenje nalazilo u avionu koji je pao 1966, na putu od Mumbaija ka Njujorku.

Boing 707, koji je poleteo iz Mumbaija, srušio se na severozapadnom delu Mon Blana 24. januara 1966.

U padu aviona poginulo je 117 ljudi, među kojima i pionir indijskog nuklearnog programa Homi Jehangir Baba.

U septembru 2012, Indija je preuzela torbu sa diplomatskom poštom koja se nalazila u letelici, a prilikom topljenja leda na glečeru Boson na Mon Blanu otkriveni su primerci indijskih novina sa naslovima iz doba kada je Indira Gandi postala premijerka.

Smatra se da ljudski ostaci pronađeni u tom području 2017. potiču od pada aviona 1966, ili iz drugog indijskog aviona, koji se zvao Princeza Malabar, a srušio se 1950.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.