Plodovi jeseni najlepši su sveži, ali probajte kruške sa sirom i pršutom 1Foto: M.P. / Danas

Jesen je donela na trpeze obilje svežeg voća, a kruške, jabuke, šljive i grožđe pravo su osveženje, koje se u ovom trenutku može naći na vašem jelovniku.

Plodovi jeseni najukusniji su sveži, kada se tako konzumiraju. Kruške su ukusne kada se same jedu, ali i poslužene sa sirom i pršutom, mogu da idu u kompot ili kolače.

Važe za voće koje brzo otklanja glad, a istovremeno daje snagu i potrebnu dnevnu energiju.

Kruške su odličan izvor dijetetskih vlakana koje pozitivno deluju najpre na probavni sistem, a zatim i na kardiovaskularni tako što snižavaju krvni pritisak i regulišu nivo holesterola u krvi.

Antioksidanti u kruškama čuvaju nas od delovanja slobodnih radikala i tako jačaju imunološki sistem. Kruška sadrži minerala bor koji ima sposobnost da zadrži kalcijum i tako smanji rizik od pojave osteoporoze.

Pored krušaka, tu je grožđe, slatko i osvežavajuće. Zaslužno je za čitav niz pozitivnih uticaja na zdravlje čovjeka, pogotovo kada se radi o očuvanju kardiovaskularnog sistema.

Važan mineral koji je sastavni deo grožđa je bor, a adekvatna količina bora je ključna za očuvanje zdravih kostiju.

Sem kao sveže, grožđe se koristi za kolače, rakiju, sokove i naravno, vino. Ima li lepšeg napitka od uzavrelog grožđa nego što je vino, koje se vekovima smatra božanskim pićem.

Kraljica jeseni je svakako jabuka, prva voćka koja se daje bebama. Iako suviše prskano voće, jabuka je i dalje najtraženije sezonsko voće.

Sveži plodovi jabuke sadrže oko 83 odsto vode, a energetska vrednost im je 58 kalorija na 100 grama.

Jabuka sadrži i organske kiseline, a od šećera glukozu, fruktozu i nešto saharoze, vitamine A, B i C.

Smanjuje apsorpciju holesterola i masnoća u crevima i potrebu za grickanjem jer daje jak osećaj sitosti.

Jabuke su plodovi jeseni koji imaju veliku dijetetsku vrednost. Daju se kod anemije, avitaminoze i kod problema sa varenjem.

Jabuka se koristi presna, kao dodatak salati od cvekle, kao dodatak pečenjima, za kolače, kompote, pečena u rerni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.