Foto: Wikimedia

U radu objavljenom sredinom jula u časopisu Current Biology navodi se da se Ocijev obrok sastojao iz masti, mesa divljači i žitarica. „Čini se da je u njegovoj ishrani bio izuzetno visok procenat masti, uz dodatak svežeg ili suvog mesa divljači, žitarica i tragova toksične paprati“, piše u studiji. Autori pretpostavljaju da je Oci paprat koristio kao lek protiv parazita koji su mu pronađeni u crevima. Druga opcija je da je u paprat samo umotavao drugu hranu koju je jeo i da je sasvim slučajno progutao njene otrovne spore. Autori ponosno dodaju i da njihov pristup pruža „analitičku dubinu bez presedana, dešifrujući nutricione navike, sastav obroka i način prerade hrane individue iz bakarnog doba“. Naučnici odavno znaju da je Oci bio punog stomaka kada ga je usmrtila strela, ali je njegov sadržaj doskoro bio potpuna nepoznanica.

Autori ovog istraživanja su do podataka o mastima, mesu divljači i žitaricama došli tako što su kvantifikovali drevnu DNK, proteine i druge hemikalije koje se nalaze u Ocijevom stomaku. DNK je ukazala da ostaci masti pripadaju jelenu i kozorogu i da čine oko 50 odsto ukupne nesvarene hrane. Iako se na osnovu jednog obroka ne može u potpunosti pronići u životne navike jedne osobe niti celog društva, autori studije tvrde da njihovo otkriće doprinosi boljem razumevanju ishrane čoveka bakarnog doba. Takođe, oni smatraju da je punomasan obrok Ociju davao neophodnu energiju da preživljava na velikim visinama. Prethodna istraživanja su pokazala da je Oci u trenutku smrti imao 46 godina, da je najverovatnije bio u dobroj formi, a vrh strele pronađen u njegovom ramenu 2001. godine dao je istraživačima razlog da poveruju da je njegova smrt bila nasilna. Tako se veruje da je iskrvario za svega nekoliko minuta, ali postoje i oni koji smatraju da je dokrajčen udarcem u glavu. Oci je imao čak 61 tetovažu, a one su označavale bolna mesta. Sa njim su pronađeni i bakarna sekira, strele, bodež i alat za oštrenje strela. Odeća koju je nosio bila je u dosta dobrom stanju – pantalone i kaput od kozje kože, šešir od krzna medveda i cipele od sena i kože jelena. Oci, ili „Ledeni“, i svi ovi predmeti nalaze se u Muzeju arheologije Južnog Tirola, koji godišnje privuče oko 300.000 posetilaca iz celog sveta.

U saradnji sa Centrom za promociju nauke, „Danas“ predstavlja izabrane priče sa naučnopopularnog portala elementarium.cpn.rs