Foto: Zoran Panić

Ovaj centar ima 60 ležajeva u četiri grupne spavaonice i tri apartmana. Bivša vojna karaula preuređena je u okviru programa prekogranične saradnje Pirota i Vršeca u Bugarskoj. Vrednost radova je oko 200.000 evra.

Otvaranjem Centra, kojim upravlja Turistička organizacija Pirota, značajno je unapređen razvoj turizma i povećani smeštajni kapaciteti na Staroj planini.

Prema rečima direktora Turističke organizacije Pirota Bratislava Zlatkova, posle tri godine s pravom se može reći da je ovo bio pravi potez i pun pogodak da se napuštena karaula rekonstruiše i dobije sasvim drugu namenu.

– Svih ovih godina smo se se trudili da dovedemo što više turista i mislim da smo u tome uspeli, jer je interesovanje veliko. Dolaze turisti ne samo iz Srbije, nego i iz inostranstva, najviše iz Bugarske, Makedonije, Švajcarske, Holandije… U protekle tri godine kroz Rekreativni centar je prošlo više od 10.000 turista – kaže za Danas Zlatkov.

Foto: Zoran Panić

Rekreativni sportski centar u Dojkincima dobio je krajem prošle godine i uređeno dvorište i staze.

Reč je projektu pod nazivom “Zajedničke prekogranične inicijative za stvaranje ekološki zdravog regiona“. Projekat je realizovan u okviru Intereg IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska Srbija. Partner Pirotu je Tehnološki institut Akva kultura iz Montane u Bugarskoj.

– U ovom kraju, koji je najlepši deo Stare planine sa prelepim vrhovima i vodopadima, imamo pešačku stazu preko 200 kilometara. Planiramo nabavku bicikala za goste koji će obilaziti ovaj prelepi kraju u Parku prirode Stara planina – kaže Zlatkov.

Da je to bio dobar poslovni prostor potvrđuje i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

– Gradu smo podarili najmoderniji Planinarski dom u Srbiji. Ovo je nekada bila vojna karaula sklona padu, otkupili smo je od Vojske i dva navrata preko fondova EU i iz gradskog budžeta renovirali i opremili nameštajem – kaže Vasić i naglašava: – Značiće mnogo svima, pre svega meštanima Dojkinaca, jer postoji veliko interesovanje turista iz cele Srbije.

Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov dodaje je da je reč o kompleksu koji može da primi istraživače, đake, planinare, izviđače, sportiste …

– Na neki način smo otvorili ovaj deo Stare planine, što je veoma važno za razvoj turizma. Nedostajali su nam turistički kapaciteti ovde, ali sada samo u ovoj zgradi imamo šezdesetak ležajeva. Pored toga, imamo 180 kreveta u četrdesetak kuća kategorisanih za turizam, što je veoma važno za meštane sela koji se trude da što bolje dočekaju turiste koji su ovaj kraj prepoznali kao mesto za odmor i uživanje – kaže Zlatkov.

Razvoj etno-turizma u Dojkincima

– Veliko interesovanje je turista za naše selo i ceo ovaj kraj. Otvaranje Rekreativno-sportskog Centra doprinelo je razvoju i obogaćivanju etno-turizma u selu. Imamo kategorisane kuće za turizam a meštani se sve više interesuje i sređuju svoje kuće. Osim smeštaja, turistima nudimo hranu i vodiče koji će ih voditi do netaknutih predela u našem kraju. Najinteresantniji su Tupavica, Stažnja čuka, Ponor, Arbinje i nekoliko vodopada. Imamo u selu kafanu i uređen Dom kulture. U planu je sređivanje seoskog luga koji treba da predstavlja park i kamp za turiste koji hoće da kampuju kod nas – kaže predsednik Saveta Mesne zajednice sela Ivica Veljković.

Pirotski ćilim odslikan na podu Doma kulture

Na podu obnovljene sale Doma kulture u Dojkincima nedavno je naslikan pirotski ćilim. Uređenje sale rezultat je uspešne saradnje studenata završne godine Arhitektonskog fakulteta iz Beograda i meštana sela Dojkinci.

Prema rečima predsednika Saveta MZ Dojkinci, spoljašnjost zgrade uređena je pre dve godine uz podršku Grada Pirota: – Sada je uređen i unutrašnji deo sale tako da se može koristiti za raznovrsne manifestacije i događaje. To može dodatno doprineti razvoju turizma u ovom delu Stare planine.

Tekst je deo projekta „Turistički i ekološki potencijali Parka prirode Stare planina“, koji se sufinansira sredstvima Grada Pirota. Stavovi izneti u tekstu ne odražavaju nužno stavove organa koji je odobrio sredstva

Tekst i foto:

Povezani tekstovi