
Najsporiji način pripreme kafe za koji današnje generaije znaju je priprema domaće ili turske kafe, koja još uvek ima veliki broj obožavalaca. Ipak, sve je veći broj onih koji na omiljeni napitak čekaju svega nekoliko minuta, jer kafu pripremaju uz pomoć aparata za kafu. A zamislite da vam dođu gosti i da vam je potrebno tri do pet sati da pripremite kafu? E, tako je nekada bilo…
Najstariji način pripreme kafe vezuje se za Etiopiju, zemlju u kojoj je ona otkrivena. Sam postupak pripeme kafe podrazumevao je pečenje zrna, mlevenje i potapanje kafe u vruću vodu, zbog čega ovaj proces trajao od tri do pet sati. Vredelo je čekati, očigledno, jer kafa je svoj put nastavila kroz vekove…
Gde je nastala kafa?
Prvi način pripreme kafe koji je nama poznat je način koji se praktikovao u Turskoj, u 16. veku kada je popularnost ovog napitka znatno porasla u Osmanlijskom carstvu. Tada je nastala turska kafa slična onoj koju danas poznajemo. Ovaj način pripreme kafe se naziva još i ibrik ili džezva metod zbog karaketističnih posuda u kojima se priprema. Kafa se mešala sa vodom, šećerom i začinima, zatim se ova mešavina dovodila skoro do tačke ključanja, pre nego što bi se ohladila i ponovo zagrevala i tako nekoliko puta.
A onda je došlo savremeno doba, donelo mašine i aparate, pa su se neki ljubitelji kafe proslavili tako što su pronalazili način da se kafa pripremi brzo, a da sačuva svoj kvalitet, aromu, ukus.
Prvi espresso aparat
Italijan ugostitelj, Anđelo Moriondo je daleke 1884. godine želeo da skrati proces pripreme kafe kako gosti njegovog kafea ne bi morali da čekaju da bi uživali u ukusu ovog napitka. On je patentirao prvi espresso aparat čiji rad se zasnivao na provlačenju zagrejane vode kroz talog kafe, ali ovaj aparat za kafu nije bio potpuno uspešan jer je kafa ipak gubila ukus i kvalitet. Zato nastanak prvog espresso aparata vezujemo za 1901. godinu kada su Italijani Luiđi Becera i Desiderio Pavoni značajno unapredili Moriondov aparat za kafu. Unapređeni aparat koristio je paru pod pritiskom koja brzo prolazi kroz mlevenu kafu i tako je nastao espresso. Ali, ne kvaliteta koji bi danas zadovoljio obožavaoce kafe.
Za espresso koji danas toliko volimo zaslužan je Ernesto Valente jer je njegova inovacija ovog aparata za kafu znatno poboljšala proces pripremanja i kvalitet same kafe. On je 1961. godine predstavio svoj izum E61, prvi moderni espresso aparat. Osim što je uspostavio klasičan izgled dodao je i električnu pumpu uz pomoć koje je pritisak postao dosledno podešen što je doprinelo poboljšanju kvaliteta i pravljenju kremastijeg espressa. Od tradicionalne pripreme turske kafe pa do danas espresso aparati su evoluirali toliko da luksuzni espresso možete piti i u udobnosti svog doma bez mnogo truda i to uz pomoć aparata za kafu koji rade na principu kafe u kapsulama.
Kafa u kapsulama: Najnoviji trend
Ova ideja o kafi u kapsulama nastala je kada je švajcarski inženjer Erik Favr nakon putovanja u Italiju primetio da baristi tokom pripreme stalno povlače poluge na svojim espresso aparatima kako bi povećali pritisak i promenili način na koji se kafa ekstrahuje. Tokom narednih deset godina Favr je razvijao ovu ideju kako bi stvorio jednostavan aparat koji imitira dinamiku espresso mašine. Aparat je dodavao vazduh pod pritiskom u vodu i mlevenu kafu kako bi stvorio napitak sa naglašenim slojem kreme.
Iako je kafa danas deo brzog tempa života, ona je zadržala svoju važnu kulturnu i ulogu povezivanja ljudi. Bilo da se pije kod kuće ili van nje, kafa je pored svog nezaboravnog ukusa, stvara nezaboravne momente.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.