Tokom dve nedelje oko 110 mladića i devojaka iz Crne Gore, Republike Srpske, Italije i Srbije upoznavali su se sa osnovama pravoslavlja, radili na uređenju manastirskog kompleksa, i posetili su manastir Tronošu i rodnu kuću Vuka Karadžića, zatim Brankovinu Desanke Maksimović kao i Leliće, rodno mesto vladike Nikolaja.

Inače, manastir Svetog Nikolaja podigao je vladika Lavrentije kada je došao na čelo Šabačko-valjevske eparhije devedesetih godina. Na desetak kilometara od LJubovije otkupio je imanje koja je nekada bila pijaca robova, a trebalo je obezbediti i osnovnu infrastrukturu: put i struju. Sam Sokograd bio je neosvojiva turska tvrđava, a prilikom povlačenja iz Srbije 1868. godine Turci su je minirali i porušili, a ime grada uklesano na spomenik knezu Mihailu u Beogradu.

Ovaj manastir sa oko osam hiljada kvadratnih metara najveći je posle Hilandara. Konak ima stotinu soba i može da primi dve stotine posetilaca. Pored sale za sastanke i velike biblioteke manastir ima mini-hidroelektranu, ribnjak, bazen, sportske terene, tako da je postao i turistička destinacija.

Od 2001. godine organizuje se „Moba“, koja ima za cilj povezivanje mladih iz dijaspore sa Srbijom i negovanje pravoslavlja. Od sedmog do 12. avgusta u manastiru Svetog Nikolaja održava se generalna skupština i konferencija Ekumenskog foruma hrišćanki Evrope, sa temom „Ako ćutiš u ovo doba – Hrišćanke govore“. Ekumenski forum hrišćanki Evrope postoji 35 godina i okuplja hrišćanke iz različitih zemalja u cilju negovanja kulture mira, dostojanstva žena i pomoći i osnaživanju žena u onim zemljama gde je to potrebno.