Pećinsko jezero u kojem je voda dovoljno topla za kupanje i gde se može voziti čamcem 1Foto: Wikipedia/ Shaambo.ghosh

Pećinsko jezero Tapolca u susednoj Mađarskoj otkriveno je 1903. godine, a deceniju kasnije otvoreno je za turističke svrhe. To je bila i prva mađarska pećina u koju je uvedena struja.

Ono što ga čini posebnim na prvi pogled su očaravajuće krečnjačke zidine i stene, a nevidljivi deo koji ga čini posebnim je izvor njegove vode.

Naime, voda u pećinsko jezero dolazi iz dva različita izvora, što objašnjava stvaranje dva prolaza. Pećine su inače poznate po svojim ne baš prijatnim temperaturama, ali voda u pećini Tapolca je iznenađujuće topla, piše portal punkufer.dnevnik.hr

Temperatura vode je između 18 i 20 stepeni, a možete ploviti i čamcem. Štaviše, sami ćete upravljati čamcem, pa će vaša avantura biti još veća. Ne treba da se plašite pećinskih voda ili puteva. Ruta kojom se možete kretati čamcem duga je oko 180 metara, a voda je plitka oko 40 santimetara, sa izuzetkom mesta dubine nekoliko metara.

Poseban stanovnik pećinskih voda je mala vrsta ribe, odnosno šaran pijor ili gagica. Kod nas se može naći u Buškom Blatu i Blidinjskom i Skadarskom jezeru, a dolazi u velikim jatima.

Pećina je strogo zaštićena 1982. godine, iako je ranije bila zaštićena u okviru opšte zaštite svih pećina. Pećina je pre sedam godina renovirana i dobila je svoj Centar za posetioce, gde možete na interaktivan način upoznati svet pećina i jezera u 10 različitih sala.

Tapolca se nalazi u zapadnom delu Mađarske, severno od jezera Balaton, u idiličnom okruženju sastavljenom od zelenih brda i vinograda. Pošto je pećina Tapolca izuzetno popularna među turistima, savetuje se da dođete rano ujutru ili da rezervišete kartu onlajn kako biste izbegli duge redove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.