Šest stvari koje treba imati na umu ako idete na kratak put u Portugal 1Foto: Shutterstock/kavalenkau

Pluta, žižinja, mnogo istorije, lepe muzike i promenljivog vremena najkraći je opis Portugala, sve češće evropske destinacije stanovnika sa tla Starog kontinenta.

Bilo da razmišljate o putovanju u Portugal u vidu turističkog obilaska i na odmor ili iz poslovnih razloga, nije loše pripremiti se pre polaska.

Donosimo nekoliko praktičnih saveta i preporuka koji na momente možda deluju podrazumevajuće, ali ih nije loše naglasiti.

Aerodrom u Lisabonu noću i nije najsigurniji

Šest stvari koje treba imati na umu ako idete na kratak put u Portugal 2
Aerodrom u Lisabonu – Foto: Shutterstock/Alexandre Rotenberg

Prva stvar na koju morate da obratite pažnju kada je u pitanju putovanje u Portugal jeste svakako aerodrom.

Iako je zvanično moguće ući i izaći u toku noći, vrlo je pusto u pogledu sadržaja koje možete da koristite pre „čekiranja“.

Takođe, budući da je relativno blizu grada, možete naići i na lopove, pa je tako neophodno dobro voditi računa o svojim stvarima.

Neretko se mogu sresti i prosjaci, koji će najpre da vam upute nekoliko lepih reči, a potom da zatraže novac koji primaju čak i u vidu kartica.

Bilo kako bilo, vrlo su ljubazni i ukoliko nemate u tom trenutku ništa da im date, neće vas dalje uznemiravati.

Još jedna stvar koja ne može, a da se ne primeti, jeste veliki broj ljudi koji dok čekaju svoj jutarnji let, spavaju po podu, klupama, ispod pokretnih stepenica, na stolicama zatvorenih restorana i svakom slobodnom mestu koje mogu da nađu.

Topla vreća za spavanje ili bar ranac „za pod glavu“ i svako mesto postaje mesto za spavanje.

Ukoliko vas put nanese u Portugal preko nekih od evropskih aerodroma, recimo preko Frankfurta ili Minhena, imajte na umu da ćete neke stvari, kao što su kafa ili automati sa pićem i grickalicama, moći da koristite samo ako imate karticu.

Novac se sve manje koristi u fizičkoj formi.

Takođe, u avionima kompanija poput Lufthanze, kupovina oborka i pića moguća je samo sa karticama.

Ponesite sunčane naočare, ali i toplu jaknu

Šest stvari koje treba imati na umu ako idete na kratak put u Portugal 3
Obidoš – Foto: Danas/Nina Čolić

Iako Portugal ima obalu koja je okrenuta ka Atlantskom okeanu, njena klima je veoma slična onoj u većini mediteranskih zemalja.

To znači da je leti toplo, a zimi umereno, što ga čini popularnim među turistima koji traže zimsko sunce.

Međutim, ne dozvolite da vas to prevari. Jesen u Portugalu ume da bude izuzetno promenljiva.

Temperature svakako ne idu do minusa, ali kratke ćete rukave možda morati da odložite uveče i rano ujutru.

Specifično vreme vrlo je „prevrtljivo“, pa tako do podneva ume da bude vrlo oblačno, hladno i gotovo maglovito, u zavisnosti od mesta gde se nalazite, da bi se u roku od petnaestak minuta sunce probilo, oblaci nestali, a vi bili primorani da jaknu zamenite sunčanim naočarima.

Noć donosi i pad temperature, pa u zavisnosti od smeštaja, može vam zatrebati i dodatni prekrivač.

Bolje pitati, nego skitati

Šest stvari koje treba imati na umu ako idete na kratak put u Portugal 4
Foto: Shutterstock/Evgeniia Primavera

Kao i za svaku drugu stranu zemlju, nije loše pripremiti se u pogledu osnovnih načina za sporazumevanje, kako bi se izbegao čuveni sistem komunikacije „i rukama i nogama“.

Ukoliko nemate nekoliko meseci za svakodnevno izdvajanje petnaest minuta do pola sata za učenje osnovnih konverzacijskih fraza, razmislite o tome da u telefon ili mali rokovnik pripremite listu osnovnih fraza i rečenica koje vam mogu biti od koristi u razgovoru sa ljudima koji ne govore engleski jezik.

Takođe, Portugalci su predusretljiv i gostoprimljiv narod, pa ne iznenađuje mogućnost da vas, ukoliko zatražite pomoć u pogledu smernica ka nekom određenom mestu, umesto objašnjenja, odvedu do samog mesta, ma koliko daleko ono bilo.

Čak i po cenu da zakasne na čas ili posao – šefovi i nastavnici imaju razumevanja.

Ne ustručavajte se da upitate i za preporuku, budući da će vas, pogotovo ako pitate u radnji u kojoj nemaju pomenuti proizvod u ponudi, preusmeriti i do detalja objasniti gde tačno možete da nađete sa sigurnošću isti.

Ne propustite da probate žižinju

Šest stvari koje treba imati na umu ako idete na kratak put u Portugal 5
Foto: Danas/Nina Čolić

Žižinja (ginjinha) ili jednostavno Žinja, je portugalski liker koji se pravi infuzijom bobica žinje (odnosno višnje ili određene vrste trešnje) u specifičnom alkoholu i dodavanjem šećera zajedno sa ostalim sastojcima, a najčešći su to karanfilić i štapići cimeta.

Žižinja se servira u rakijskim čašicama sa komadom voća na dnu šolje. Tradicionalni liker se služi širom Portugala, međutim u Obidošu, žižinja se obično služi u maloj jestivoj čokoladnoj čašici.

Godišnje se proizvede oko 150.000 litara žižinje – oko 90 odsto se potroši u Portugalu, a samo oko 10 odsto se izvozi, od čega većina u Sjedinjene Američke Države.

To je omiljeni liker mnogih Portugalaca i tipično piće u više portugalskih gradova. „Serra da Estrela“ žinja, tipična za područje oko grada Kovilja, ima zaštićenu oznaku porekla.

Ako bismo je uporedili sa nekim domaćim proizvodima koje je moguće naći u Srbiji, svakako bi se na listi našla domaća višnjevača, mada sa znatno manje aroma različitih dotaka.

Žižinja u čokoladnoj čašici neodoljivo podseća na čokoladne bombone sa višnjom u alkoholu.

Pažljivo sa turističkim atrakcijama

Šest stvari koje treba imati na umu ako idete na kratak put u Portugal 6
Zidine u Obidošu – Foto: Danas/Nina Čolić

Otići u gradić Obidoš, u istorijskoj provinciji Estremadura i okrugu Leirija, a ne prošetati zidinama koje okružuju stari deo grada i zamak, jednako je kao otići u Pariz ili Rim i ne popeti se na Ajfelov toranj ili Koloseum.

Područje grada Obidoša nalazi se na vrhu brda, opasano utvrđenim zidom.

Obidoš ostaje dobro očuvan primer srednjovekovne arhitekture: njegove ulice, trgovi, zidovi i zamak su popularna turistička destinacija.

U samom gradu živi oko 3.100 stanovnika i jedan je od retkih gradova, bar u Evropi, gde građanstvo živi u kućama koje se nalaze u okviru zidina.

Grad je karakterističan i po festivalima, posvećenim viteštvu, čokoladi, Božiću, ali i književnosti, koji smo i mi posetili u okviru CELA projekta, a pod okriljem KROKODIL udruženja.

Bedem ovog srednjovekovnog grada dugačak je oko 1,5 kilometar, a veći deo je otvoren za šetnju. Stepenice je moguće naći na tri različita dela grada.

Međutim, neophodno je biti vrlo pažljiv, budući da sa unutrašnje strane zidina ograde nema, a staza kojom se hoda, može biti na pojedinim delovima toliko uska, da je opasno prolaziti čak i kao jedna osoba, a budući da smer kretanja nije unapred određen, momenat mimoilaženja postaje pravi izazov.

Portugal se, bar u ovom slučaju, odlučio za očuvanje autentičnosti, pa tako treba biti vrlo pažljiv, budući da i lokalno stanovništvo rado upozorava na opasnosti koje vrebaju, te da su „selfiji“ pojedine turiste koštali i života.

Lepi pokloni za svakog

Šest stvari koje treba imati na umu ako idete na kratak put u Portugal 7
Foto: Shutterstock/Mirifada

Kao i svako drugo na svetu, turistička mesta imaju i veliku ponudu najrazličitijih suvenira, ali i lokalno specifičnih proizovda.

Pored magneta i snežnih kugli koji su postali standardni pokloni, hemijskih olovaka i notesa sa za Portugal specifičnim dezenima, može se naći i veliki broj proizvoda urađen „krok“ tehnikom odnosno od plute.

Pluta je jedan od najkarakterističnijih prirodnih proizvoda Portugala i deo je svakodnevnog života i jedne od najvećih industrija ove zemlje.

Čepovi vinskih flaša su najpoznatiji, ali postoji mnogo predmeta od plute: modni dodaci, odeća i obuća, nameštaj i podni ili zidni ukrasi, između ostalog.

Tašne, novčanici, kaiševi, lepeze, sveske, magneti – sve što nije od keramike, može se pronaći u vidu plute.
Nedavni pronalazak tkanine od plute je napravio revoluciju u ovoj industriji i istakao njena veoma cenjena svojstva: otporna je, raznovrsna, reciklažna, hipoalergena i ima toplotne i akustične kvalitete.

Šest stvari koje treba imati na umu ako idete na kratak put u Portugal 8
Obidoš – Foto: Danas/Nina Čolić

Ako nije od plute, onda su suveniri od keramike, čak i keramičkih pločica (podmetači za čaše), ali i drugih najfinijih tkanina.

Šaljivi pokloni, poput rukavica za rernu u obliku ribe, ali i onih „za oči odraslih“ takođe ima, pa se po tome jasno vidi još jedna povezanost sa Mediteranom.

Takođe, ne dozvolite da vas zaplaše čuvene priče o skupoći na ovakvim destinacijama, budući da se cene, kako suvenira tako i hrane, ne razliku u mnogome od recimo Grčke ili bilo koje druge turističke destinacije u ovom delu sveta.

Na kraju dana, kupili nešto ili ne, kada budete odlazili u Portugal, kao ideja za lep gest bi mogao biti da pošaljete razglednicu koja je, kao i gotovo sve što možete zamisliti u Portugalu, napravljena od plute.

Šest stvari koje treba imati na umu ako idete na kratak put u Portugal 9
Foto: Danas/Nina Čolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari