Rat SZO protiv duvanskih alternativa se nastavlja, uprkos podacima 1Foto: Pixabay/Lindsayfox

Izveštaj Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o „borbi protiv duvanske epidemije „blokira pristup manje štetnim opcijama od cigareta za punoletne osobe, tvrdi direktorka borda Centra za promet bezdimnih alternativa i Centra za potrošače u Alijansi za zaštitu poreskih obveznika SAD Lindzi Straud.

Komentarišući izveštaj u kom SZO osuđuje upotrebu elektronskih cigareta i takozvanih „vejping“ proizvoda, Straud je rekla da je izveštaj „obmanjujući“ i da je SZO na ovaj način „demonizovala elektronske cigarete“, jer zahteva od država da strogo regulišu modernerevolucionarne tehnologije.

„Time SZO odbacuje, ako ne čak i ignoriše samu ideju i nauku koja stoji iza koncepta smanjenja štetnosti od duvana“, istakla je ona.

U autorskom članku za Insidesources Straud je navela da je SZO „ista ona organizacija koja zahteva smanjenje štetnosti kod saobraćajnih nesreća kroz stroge standarde prozvodnje automobila“.

„Ovaj pristup treba primeniti i na duvan“, tvrdi Straud, dodajući da SZO to ne čini.

„Na 212 strana ovaj koncept je pomenut ukupno četiri puta, a svaki put i kada je pomenuto, SZO kaže da ga duvanske kompanije koriste da bi promovisale upotrebu svojih proizvoda i da to ‘škodi uspešnim inicijativama za kontrolu duvana“, navela je ona i istakla da pušači ne bi ni imali na raspolaganjurazvijene moderne zamene za cigarete da su se mere kontrole duvana pokazale efikasnim.

Takođe, Straud smatra da proizvođači treba da budu u mogućnosti da ponude manje štetne alternative koje pušačima pomažu da ostave cigarete.

Direktorka borda Asocijacije za promet bezdimnih alternativa je istakla da je SZO svojim izveštajem i „zvanično objavila rat smanjenju štetnosti od duvana“, zanemarujući širok raspon dokaza manje štetnosti alternativnih proizvoda i njihovu sposobnost da pomognu punoletnim osobama da prestanu da puše i zauvek eliminišu duvanski dim.

„Na kraju krajeva cigarete su te koje su u stvari pobednici, a SZO nastavlja da preporučuje državama da se oslanjaju na takse na cigarete, dok istovremeno blokira pristup smanjenju štetnosti duvana za punoletne osobe“, zaključila je Straud, koja je nedavno govorila na konferenciji „Smanjenje štetnosti – izazovi modernog društva“, održanoj u Skupštini Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.