Recept: Kako napraviti puding od starog hleba? 1Foto: Shutterstock / Simon C Jacobs

Stari britanski recept o pudingu od hleba pokazuje kako iskoristiti stari hleb, ali ujedno i sprečiti bacanje hrane.

Ova poslastica se može jesti hladna, ali se izvorno servira i mnogo je ukusnija kada se jede topla.

Neophodni sastojci:

  • 1 vekna starog hleba
  • 300 ml mleka
  • 300g suvog mešanog voća
  • 1 dunja ili jabuka (sa ljuskom)
  • 1 kašika braon šećera
  • 40g praška za pecivo
  • 2 jaja
  • nekoliko kapi isceđenog limuna
  • 1 kašičica cimeta
  • 100g otopljenog putera
  • šećer u prahu za serviranje
  • sladoled ili krem za serviranje
Recept: Kako napraviti puding od starog hleba? 2
Foto: Shuttertock / Katarzyna Hurova

Način pripreme:

Zagrejati rernu na 170 stepeni. Podmazati pleh, po mogućstvu bi bilo najbolje da bude četvrtastog oblika.

Prvo treba iseći stari hleb, sa sve koricom. Sitne komadiće hleba potom umočiti u mleko i držati oko 10 minuta dok se ne stvori kremasta smesa.

U tu smesu dodati narendanu dunju ili jabuku, potom ostale sastojke i polovinu otopljenog putera i onda dobro izmešati.

Smesu sipati u pleh i površinu zaliti ostatkom otopljenog putera.

Peći na sredini rerne između sat i 15 minuta do sat i po.

Kada poslastica bude pečena posuti šećerom u prahu i servirati toplu sa sladoledom ili kremom (opciono).

Recept: Kako napraviti puding od starog hleba? 3
Foto: Shutterstock / Africa Studio

Dvadeset recepata kako iskoristiti stari hleb možete pročitati na britanskom Gardijanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari