Recept: Keto rolat 1Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Sećate se onih momenata kada su vas terali da ispraznite sve iz tanjira, da bi ptičica odletela, zeka odskakutao, lane otrčalo? Ja ne! Mene nikada nisu morali da teraju da jedem!

Sređivala sam špajz pre nekoliko dana i našla ove tanjire sa lovačkim motivima. Koliko mi je sve to bilo bezveze dok sam bila mala, toliko mi je sada preslatko. Miriše na dom! ❤

Ovo na tanjiru je zapravo trebalo da bude pire od blitve. Kupila sam celu livadu na pijaci za celih 50 dinara, s kojom danima nisam znala šta ću. Rešim da je obarim i ukuvam sa neutralnom pavlakom. Od pet veza blitve, posle skidanja stabljike i kuvanja, ostalo je za jednu punu šaku. Napravim najpre zeleni namaz, sa ljutom papričicom, belim lukom i sitnim sirom (roknete sve u čoper bez blendanja, bez merenja). Pomislim, šta da radim s namazom kad #keto režim???

Setim se da me je @pratitemezaviserecepata

naučila da pravim rolate, i op! Pire od blitve postade odličan

Keto rolat

Nadev napravite kako god želite. Uz namaz sam ubacila i kolutove alpske salame, i ispalo je odlično!

Korica se pravi ‘vako!

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 1 do 2 kašike lanenog brašna
  • 1 kašika lanenog semena
  • 1 kašika susama
  • 1 kašika mlevenog lana
  • 2 kašike ajvara
  • 1 kašičica praška za pecivo

Priprema:

Umutite sneg od belanaca. U drugoj posudi umutite žumanca, dodajte prašak za pecivo, ajvar, susam i lan (obe varijante) i na kraju laneno brašno. Od veličine jaja zavisi koliko ćete brašna staviti. Kada se smesa sjedini, drvenom varjačom dodajte belanac. Tako umućenu smesu razlijte na pek-papir i pecite bukvalno 7 minuta na 200°.

Koricu sa pek papirom urolajte u vlažnu krpu, i ostavite je da se prohladi desetak minuta.

Razvijte, namažite namaz, poređajte kolutove salame i urolajte (bez pek-papira, razume se! Nije baš ukusan, a i teško se rolat seče. 😄)

Uvijte rolat u krpu i ostavite nekoliko sati da se stegne u frižideru.

Uživajte!

Recept možete naći na sajtu „Ko kod bake“  Isidore Smiljković  i na Instagram profilu @kokodbake

Piše Isidora Smiljković, autorka bloga www.kokodbake.rs

Isidorini recepti osvajaju svojom jednostavnošću i toplim pričama koje prate svako njeno jelo. Njeni recepti će vas nasmejati, podsetiti na neka stara i bezbrižna vremena, a ponekad i rastužiti.

U svakom slučaju ćete se dobro zabaviti prateći njen blog. Kreativnosti joj ne manjka, pa ćete na blogu pronaći i autorske recepte, uglavnom od namirnica koje već imate kod kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari