Recept nedelje: Heljda sa šlagom 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Kada je u pitanju heljda, uvek koristim tostirano/prepečeno/prženo zrno. Stvar navike.

Heljda sa šlagom je pripremljena sasvim slučajno. S obzirom da tata ne jede pšenicu, a imali smo heljdu koju smo potopili i od koje nismo znali šta da napravimo, došla sam na ideju da je napravimo kao žito.

Ideja se ispostavila kao odlična.

Recept nedelje: Heljda sa šlagom 2

Heljda sa šlagom, priprema:

  • 150 g heljde u zrnu
  • 300 ml vode
  • 150 g mlevenih oraha
  • 4 kašike meda

začini po ukusu: muskatni orah, vanila…

Za šlag:

  • 200 ml slatke pavlake
  • zaslađivač po izboru.

Priprema:

Heljdu operite, prelijte je vodom i ostavite da nabubri preko noći.

S obzirom da je sada toplo, savetujem da prenoći u frižideru.

Ujutru je treba prokuvati.

Ukoliko je heljda upila vodu u potpunosti, dodajte još malo vode (cca 50-100 ml).

Heljda se kuva kratko – kada provri, neka vri 2-3 minuta.

Sklonite je sa ringle i ostavite je da s eohladi u poklopljenoj posudi.

Ohlađenu heljdu ispasirajte ili sameljite u nekom procesoru za hranu (mi smo koristili štapni mikser).

Možete je usitniti u potpunosti ili delimično (naša je bila delimično usitnjena).

Dodajte med, začine i orahe.

Sjedinite sve sastojke.

Umutite slatku pavlaku i zasladite je po ukusu.

I to je sve.

Vaša heljda sa šlagom je spremna da degustaciju.

Ovako pripremljenu heljdu možete poslužiti odmah ili je ostaviti oko sat vremena u frižideru ukoliko želite čvršću smesu.

Recept nedelje: Heljda sa šlagom 3

Napomene:

Količinu oraha i meda prilagodite ukusu.

Umesto meda možete koristiti neki drugi zaslađivač po izboru (u obzir svakako dolazi i šećer u prahu)

Što se tiče orašastih plodova, imate mogućnost izbora. Sirova i tostirana heljda nisu istog ukusa i ne ponašaju se isto tokom pripreme.

Sirova heljda ima neutralniji ukus i potrerbno je da se kratko prokuva što kod tostirane nije slučaj – dovoljno je da se samo potopi. Za pripremu ove poslastice nije obavezno da koristite sirovu heljdu, možete koristiti i tostiranu.

U tom slučaju skraćujete vreme pripreme jer tostirana heljda ne treba da se kuva. Prilikom služenja, možete dodati sveže voće po izboru.

Recept  za pripremu možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.  

Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.

Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari