Recept nedelje: Pogačice sa sirom i čvarcima 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas
Sada sam pored čvaraka dodala i sir.
Pogačice sa sirom i čvarcima, sastojci:
  • 400 g mekog brašna
  • 1 kašičica soli
  • 2 dl mlakog mleka
  • 1 kašičica masti
  • 1/3 kocke kvasca
  • 1 kašičica šećera

Za premazivanje:

  • Recept nedelje: Pogačice sa sirom i čvarcima 2mleveni čvarci ili droždina 150 g
  • mrvljeni sir 150 g
  • biber po ukusu

Za završnicu:

  • 1 jaje
  • morska so
  • kim.

Priprema:

Prvo aktivirajte kvasac – u malo mleka razmutite kvasac, šećer i malo brašna.

Kada se kvasac aktivira/naraste, umesite testo na uobičajen način.

Posudu sa testom dobro upakujte (kako se testo ne bi sušilo) i ostavite ga da se udvostruči.

Dok testo raste, možete ga premesiti nekoliko puta, ali to nije obavezno.

Recept nedelje: Pogačice sa sirom i čvarcima 3Radite onako kako ste navikli.

Kada testo naraste, razvijte ga u što veći pravougaonik.

Polovinu testa premažite čvarcima i pospite sirom.

Postupak ponavljate nekoliko puta, tri-četiri.

Razvijte testo na oko 1,5 cm debljine i secite pogačice.

Ostatke testa spojite.

Ređajte ih u podmazan pleh (ili pleh obložen papirom za pečenje), premažite umućenim jajetom, pospite kimom i solju.

Ostavite ih da se odmore  20-30 minuta.

Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200-220 stepeni 15-ak minuta, tj. dok lepo ne porumne.

Napomene:

Količinu čvaraka prilagodite ukusu.

Preporučujem da koritite sir koji nije jako mastan i koji je čvrst.

Količinu soli prilagodite u zavisnosti od toga koliko su slani čvarci i sir.

Pogačice možete zaseći pre prečenja, ali nije obavezno.

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.