Recept nedelje: Salata od patlidžana i tikvica 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Salata od patlidžana i tikvica se može napraviti na više načina. Patlidžan i tikvice može ispeći u rerni ili skuvati u začinjenoj kipućoj vodi.

Takođe, možete je začiniti na više načina. Predlažem sledeću kombinaciju.

Salata od patlidžana i tikvica, sastojci: Recept nedelje: Salata od patlidžana i tikvica 2

1 patlidžan, oko 500 g

1 tikvica, oko 300 g

1 šolja kukuruza šećerca, oko 150 g

1 list lovora

2 čena belog luka

1 mala glavica crnog luka

so i biber po ukusu

2 kašike ulja

sok od 1/2 limuna ili limete

1-2 kašike sirćeta (po izboru)

Priprema:

U šerpu sipajte oko 1l vode, posolite je, dodajte lovorov list, a kada provri dodajte patlidžan i tikvicu isečene na kockice (patlidžan ljuštim, tikvicu ne, osim kada je kora oštećena).

Kuvajte oko pet minuta. Ocedite povrće. Dodajte sitno iseckan crni i beli luk, so, biber, ulje, sok od citrusa i sirće. Izmešajte sve sastojke. Salatu možete služiti i toplu i hladu.

Napomene:

U salatu možete dodati i peršunov list, ali nisam ga imala, pa sam stavila listove matičnjaka. Htela sam da je začinim sokom od limuna, ali se u frižideru našla limeta. Koristila sam balsamiko sirće.

Možete dodati i kockice belog sira, npr. fete, ukoliko volite. Dinja je samo za ukras.

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari