Svetosavske perece - recept 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Svetosavske perece – male ili velike, kupovne ili domaće, debele ili tanke, posne ili mrsne, odlučite sami.

Sveti Sava- školska slava. Ovoj slavi sam se posebno radovala dok sam išla u školu i to u osnovnu.

Za mene je tada ovaj praznik imao veliki značaj.  Sa horom smo imali nastupe u crkvi uz svetosavsku himnu: „Uskliknimo s ljubavlju svetitelju Savi…“

Nismo išli na časove.

Nosili smo bele košulje…

Baba je kupovala perece, čini mi se kod čika Jove u prodavnici.

Jer, dan Svetog Save nije bio kompletan bez pereca.

Naravno, perece se mogu napraviti i u kućnim uslovima. Ima dosta recepata, verujem da ih svi znaju jer nema tu neke filozofije.

Prhke, meke, bavarske, sa morskom solju ili prelivom od soli i brašna, sa susamom ili nekim drugim semenkama…

Svetosavske perece, sastojci:

  • 500 g brašna plus brašno za oblikovanje pereca,
  • 3 dl mlakog mleka ili vode,
  • 50 g otopljenog maslaca ili margarina,
  • 1 kašičica soli,
  • 1 kašičica šećera,
  • 20 g svežeg kvasca

Za premazivanje i posipanje:

  • 50 ml vode,
  • 1 kašičica sode bikarbone,
  • morska so po potrebi
Svetosavske perece - recept 2
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Svetosavske perece, priprema:

Umesite kvasno/kiselo testo na uobičajen način,

Testo upakujte i ostavite na toplom mestu da se udvostruči.

Podelite ga na 10, 20 ili više delova, napravite loptice, ostavite ih da odstoje desetak minuta, a potom oblikujte perece i to tako što ćete napraviti rolnicu dužine oko 30 cm.

Za premaz prokuvajte vodu i dodajte sodu bikarbonu.

Prohladite smesu i premažite perece, pospite ih solju i pecite dok ne porumene (oko 15 minuta) na 200 stepeni.

Uz napomenu da perece ne treba da stoje nakon oblikovanja, odmah se mogu peći.

Ovako pripremljene perece podsećaju na bavarske, a brže su za pripremu . Svetosavske perece mogu da izgledaju i ovako (uz dodatak integralnog brašna. Za hrskaviju koricu, u rastvor sode bikarbone dodajte kašiku limunovog soka.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.  Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.

Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari