Recept: Purplegasmic pizza 1Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Purplegasmic pizza je nastala kao odgovor na zadatak u Instagram igrici „Zajednički obrok“.

Purplegasmic pizza je nastala kao odgovor na zadatak u Instagram igrici „Zajednički obrok“.

Napravljena je  od svega što volim, a vrlo posvećena ljudima koje volim. Inspiracija je bila pica Prugna, koju mi je otkrila moja drugarica Jelena, dok sam bila kod nje u Beogradu. Jelena ne voli pice sa pelatom, Prugna joj je jedna od dražih, i mislim da bi joj se ova jako dopala.

Recept za džem od luka sam dobila od svojih drugara, a trnjine su kupljene na pijaci, od divne baka Nade, o kojoj sam vam već pisala. Ljute papričice mi je obezbedio moj drug Milorad, jedan ozbiljan gurman, i glavni „krivac“ za to što imam svoj sajt.

Recept: Purplegasmic pizza 2
Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

A za to što se igram sa namirnicama i kombinujem ih na, naizgled, najnemogućije načine, kriva je moja Anđa, jedna ozbiljna kraljica u svakom mogućem smislu. Ona je moj vetar u leđa i moj glavni konsultant!

Ova pica je bez brašna, pa je to čini zdravijom varijantom onih „junk“ pica na koje smo navikli.

Bila bi  mi čast da isprobate ovaj moj recept.

Purplegasmic pizza

Sastojci:

Testo:

  • 7 kašika brašna od karfiola
  • 7 briketa smrznutog spanaća
  • 150g mekog kozjeg sira
  • 2 jaja
  • 1/4 praška za pecivo

Umesto pelata:

  • 2 kašike pirea od trnjina (izblendane trnjine prokuvane sa vrlo malo šećera)
  • 2 kašike majoneza

Nadev:

  • 100g pancete
  • 9 suvih šljiva bez košpica
  • 1 kašika džema od luka
  • 200g rendane domaće mocarele
  • ljute papričice
  • 1/2 sveže zelene paprike
  • ljubičasti i patuljasti bosiljak za posipanje
Recept: Purplegasmic pizza 3
Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Dobro ocedite odleđeni spanać, izblendajte ga i izmiksajte sa svim ostalim sastojcima. Sipajte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite na 200°, dok ne porumeni.

Izvucite iz rerne, neka se prohladi nekoliko minuta, a zatim premažite mešavinom majoneza i pirea od trnjina, pa preko toga nabacajte zelenu papriku, iseckanu na tračice.

Smanjite temperaturu na 150°, vratite pleh u rernu, i za to vreme urolajte 8 suvih šljiva u pancetu, a od ostatka napravite ružice. Izvucite pleh, pospite delom mocarele, poređajte “fišeke” od suvih šljiva i pancete, i opet vratite u rernu na par minuta.

Izvucite, stavite ostatak mocarele, preko toga ružice, devetu šljivu na sredinu umesto maslina, poređajte kolutove ljutih papričica i ponovo vratite u rernu, da se otopi mocarela.Deluje komplikovano, ali je sve gotovo za pola sata.

Prijatno!

Recept možete naći na sajtu „Ko kod bake“ Isidore Smiljković  i na Instagram profilu @kokodbake

Piše Isidora Smiljković, autorka bloga www.kokodbake.rs

Isidorini recepti osvajaju svojom jednostavnošću i toplim pričama koje prate svako njeno jelo. Njeni recepti će vas nasmejati, podsetiti na neka stara i bezbrižna vremena, a ponekad i rastužiti.

U svakom slučaju ćete se dobro zabaviti prateći njen blog. Kreativnosti joj ne manjka, pa ćete na blogu pronaći i autorske recepte, uglavnom od namirnica koje već imate kod kuće.