Recept za domaći kremast sladoled od vanile 1Domaći sladoled, fotografija: Sebastian Coman Photography on Unsplash

Sladoled koji ste sami pripremili kod kuće može da bude pun pogodak, ali i potpuni promašaj. Možda niste znali da je za sladoled bez sitnih komadića leda važno da se sladoled zamrzne što pre. Zbog toga se preporučuje da dobro ohladite posudu za sladoled, ohladiti sve sastojke, kao i ostavite smesu preko noći u zamrzivaču, piše punkufer.dnevnik.hr.

Osim toga, sladoled treba da ima dovoljno masnoće, pa ako ga koristite, uzmite masniju pavlaku. Takođe, ukoliko stavite previše šećera, sladoled se neće dobro zamrznuti, a zbog premalo šećera može da postane previše tvrd. Ako želite da smanjite količinu šećera pomoći će kašika do dve votke, ruma ili nekog drugog žestokog pića.

U slučaju da nemate aparat za sladoled, jedan od dodataka koji može da pomogne kako biste dobili željenu teksturu je i ksantan guma, zgušnjivač, stabilizator i sredstvo za želiranje u prahu bez ukusa i mirisa koji se često koristi i za recepte bez glutena.

I od nekoliko sastojaka kao što su kondezovano mleko koje možete da kupite u limenci i slatke pavlake možete da pripremite fini sladoled, a prethodno sastojke dobro ohladite.

Sastojci za sladoled od vanile:

  • 475 slatke pavlake
  • 415 zaslađenog kondenzovanog mleka
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile

Priprema sladoleda od vanile:

  1. Slatku pavlaku i kondenzovano mleko stavite desetak minuta pre pripreme u zamrzivač tako da se dobro ohlade, ali ne i zamrznu.
  2. Izmiksajte slatku pavlaku, pa na niskoj brzini dospite kondenzovano mleko i ekstrakt vanile.
  3. Prespite smesu u posudu, prekrijte plastičnom folijom i ostavite u zamrzivaču preko noći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari