Recept za rolnice sa cimetom: Fantastična praznična poslastica u čiji ćete se ukus zaljubiti 1Rolnice sa cimetom, Foto: Kathleen Cavallaro / Alamy / Profimedia

 

Donosimo vam recept za rolnice sa cimetom od kog će vam cela kuća mirisati na jesen.

Rolnice sa cimetom su prava jesenja poslastica koja će zadovoljiti sva vaša čula.

Sastojci za testo: 90 toplog mleka, 2¼ kašičice suvog kvasca, 50 šećera, jedno jaje, 60 ml rastopljenog putera, 380 grama običnog brašna, ¾ kašičice soli.

Sastojci za nadev: 150 grama smeđeg šećera, jedna kašika + 1½ kašičica cimeta, 55 grama maslaca, sobne temperature.

Sastojci za preliv: 110 grama krem sira, 40 grama maslaca, sobne temperature, 80 grama šećera u prahu, ½ kašičice ekstrakta vanile.

Priprema:

Toplo mleko stavite u činiju i dodajte kvasac, šećer, jaje i otopljeni puter. Mešajte dok se sastojci ne sjedine, pa dodajte brašno i so. Nastavite da mešate dok ne počne da se formira testo. A potom premestite tesno na dasku koju ste prethodno lagano pobrašnili i mesite oko 8 do 10 minuta. Nakon toga prebacite testo u dobro nauljenu činiju i prekrijte plastičnom folijom. Ostavite da se diže sat vremena ili dok se ne udvostruči. Onda razvijte testo na pobrašnjenoj površini do dimenzija pravougaonika.

Sa strane pomešajte šećer i cimet u maloj posudi. Omekšali puter ravnomerno rasporedite po testu, a preko njega pospite mešavinu šećera i cimeta. Prstima utrljajte smeđi šećer u puter.

Razvaljajte testo tako da počnete da motate širu stranu, a ivice testa dobro zatvorite. Isecite rolne nožem ili koncem na debljinu od 3 cm.

Rolice sa cimetom prebacite u nauljen okrugli kalup, prekrijte folijom i ostavite na toplom mestu 45 minuta.

U međuvreemu zagrejte rernu na 175 stepeni. Pecite 20 do 25 minuta ili dok ivice ne porumene. Pustite ih da se ohlade dok pripremate fil.

Prirpema preliva:

Stavite krem sir, puter, šećer i ekstrakt vanile u posudu srednje veličine. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu, a onda namažite na rolnice sa cimetom i odmah poslužite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari