Recept nedelje: Štrudla sa orasima 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Štrudla sa orasima, sa makom, sa džemom… Vojvođanski specijalitet – natenane. Ova štrudla je posna, sasvim slučajno.

Imala sam u planu da napravim baklavu, ali kore koje sam kupila, bile su buđave. I eto, tako je nastavala ova štrudla. Mleko, mlečne proizvode, jaja,.. retko kada imam u frižideru, pa je štrudla sticajem okolnosti  posna.

Sastojci:

  • 350 g brašna tip 500
  • 150 g oštrog brašna
  • 1/2 kašičice soli
  • 2 kašike vanilin šećera
  • rendana limunova kora
  • 4 kašike ulja
  • 3 dl mlake vode
  • 15 g svežeg kvasca

Fil:

  • 450 g mlevenih oraha
  • 15 kašika džema od kajsija
  • 1 kašika vanilin šećera

Priprema:

Izmešajte kvasac, malo šećera, malo vode i brašna.

Ostavite kavasac da naraste, na toplom mestu.

U posudu za mešenje sipajte suve sastojke, izmešajte ih, napravite udubljenje, dodajte tečne sastoje i nadošao kvasac.

Umesite glatko testo, dobro ga upakujte i ostavite ga da naraste.

Podelite ga na tri dela, napravite jufkice, pokrijte ih i ostavite da se odmore 15-tak minuta.

Za to vreme napravite fil – sjedinite sve navedne sastojke i podelite na tri dela.

Svaku jufku razvijte u pravougaonik okvirnih dimenzija 30*25 cm, premažite filom i uvijte štrudle (po široj strani).

Štrudle premažite uljem i ostavite ih da odstoje 20-ak minuta.

Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni oko 25 minuta.

Prohlađenu štrudlu pospite šećerom u prahu, po želji.

A ako štrudlu obogatite jajima, mlekom i mašću ili puterom, biće još ukusnija – prava starinska.

A vanilin šećer – pravi, domaći.

Štrudla sa orasima ne mora biti posna. Napomenula sam da je ovo bilo slučajno.

Umesto vode stavite mleko. U testo dodajte 2 žumanceta.

Štrudlu premažite umućenim jajetom. Štrudla sa orasima ne mora imati džem.

Ukoliko želite da je napravite samo sa orasima, mlevene orahe poparite mlekom ili sjednite sa umućenim belancima.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.