Recept nedelje: Slani rolat sa makom 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Slani rolat sa makom.Štrudla bi, po meni, bila slatka varijanta rolata sa makom, – makos rétes, vrlo popularna u mađarskoj kuhinji.

A pita sa makom – to je nešto posebno, pravi delikates za sladokusce i ljubitelje maka (recept uskoro), Kada pripremate rolat sa makom, za fil možete koristiti sastojke po izboru.

Imala sam krem maslac i kisele krastavce.

Kupila sam ćureća prsa, sjedinila sve, začinila i fil za rolat sa makom je bio gotov za čas.

Savetujem da krastavce sitno iseckate, a ne da ih rendate iz razloga što je ukus drugačiji.

Većina kaže da im se dopada kada kiseli krastavci „krckaju“.

Ako želite da ubrzate proces seckanja, za kisele krastavce i ćureća prsa možete koristiti električnu seckalicu.

Biskvit za rolat sa makom pripremam od celih jaja bez obzira što je uobičajen način pripreme od belanaca.Recept nedelje: Slani rolat sa makom 2

Sastojci za biskvit:

4 jajeta

3 ravne kašike brašna

2 kašike mlevenog maka

2 kašike nemlevenog maka

4 kašike ulja

po ukusu: so i biber

Sastojci za fil:

250 g krem maslaca

150 g ćurećih prsa

3-4 kisela krastavca

po ukusu: so i biber

Priprema biskvita:

Umutite belanca sa prstohvatom soli.

Ostale sastojke izmešajte u drugoj posudi.

Postepeno dodajte belanca u smesu od ostalih sastojaka i mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.

Pleh obložite papirom za pečenje, izlijte smesu, poravnajte i pecite  oko 8 minuta na 180 stepeni.

Biskvit prohladite minut-dva i uvijte rolat zajedno sa papirom za pečenje, a potom ga upakujte u vlažnu krpu.

*Ova količina je za pleh dimenzija 30*30.

*Ukoliko imate veći ili manji pleh, srazmerno povećajte ili smanjite sastojke.

Priprema fila:

Sitno iseckajte krastavce i ćureća prsa.

Sjedinite sa ostalim sastojcima.

*Umesto ćurećih prsa možete koristiti nešto drugo po izboru.

*Krem maslac možete zameniti krem sirom.

Filovanje:

Ohlađen biskvit odmotajte, premažite filom i uvijte rolat.

Rolat sa makom premažite po izboru – krem maslacem, pavlakom, majonezom ili nekom mešavinom i pospite makom, mlevenim krekerima ili rendanim trapistom.

Rolat držite u frižideru nekoliko sati pre sečenja.

Najbolje bi bilo da „prenoći“.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari