Grašak paprikaš sa mladim krompirom ili knedlama od brašna (RECEPT) 1foto Nadica Jakovljev

Mladi grašak je stigao. Za ljubitelje mahunarki nema veće sreće. Pred onima kojima je grašak omiljeno povrće sada je vreme da ga prave na razne načine.

Istina je da graška ima čitave godine, zamrznutog, u konzervi ili osušenog, ali mladi grašak je – mladi grašak.

Najomiljenije jelo od mladog graška na ovim prostorima je paprikaš grašak. Obavezno se kuva sa piletinom, i to obično sa pilećim sitnežom, nogicama, šijom, leđima, pilećim želucem, eventualno krilima.

Glavica luka se prodinsta, doda piletina, posoli se, pa se još malo dinsta. Onda se doda mladi krompir i posle 15 minuta i grašak. Kad je mlad, ne treba mu mnogo da se skuva. Malo brašna i crvene paprike, malo vode, i to je to.

I da ne zaboravimo, obavezno dodati mirođiju. Neko je stavi odmah sa lukom, neko na kraju, ali tada je intenzivnija.

Neki umesto mladog krompira u paprikaš grašak ukuvaju knedle od brašna. Knedle se prave tako što se viljuškom umute jedno jaje i jedna kašika brašna. Ko voli tvrde knedle, može i dve. Ukuvava se u paprikaš koji mora da vri.

Od mladog graška može da se skuva i kisela čorba, opet sa pilećim sitnežom ili se umesto mesa, a kad čorba bude gotova, ukuvaju cela jaja. Samo u čorbu koja vri treba razbiti jedno po jedno jaje. Koliko vas u kući ima ili koliko ste ješni. I čorba mora imati mirođiju i mladu šargarepu.

Tu je i ćušpajz od mladog graška. Opet glavica crnog luka, prodinstana, mladi grašak, mirođija, i na kraju samo malo brašna da se ćušpajz zgusne.

U ovim se krajevima od mladog graška kuva i supa. Malo mlade šargarepe, malo mladog graška, malo peršunovog lišća, soli, bibera, za 20-tak minuta sve je gotovo. Mogu se zakuvati knedle, ali i ne moraju.

Ovako ili onako, sa mesom ili bez mesa, ne propustite mladi grašak. Ima ga samo dve, tri nedelje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.