Marini medenjaci, najlepša asocijacija na Božić (RECEPT) 1Foto: Privatna arhiva

Medenjaci su prva asocijacija na Božić. Ne samo što su ukusni, nego kad se vešto ukrase mogu biti lepa dekoracija na stolu ili jelki.

Kad pomislite na Božić, jedna od prvih asocijacija su medenjaci. Mirisni, ukusni, dekorativni, mogu dugo da stoje a ako se vešto našaraju ukrasiće i prazničnu trpezu a i jelku.

Medenjaci su poslastica koja se lako pravi ako imate dobar recept. Recept za medenjake podelila je sa čitaocima “Danasa” Mara Viljačik, predsednica udruženja žena iz Aradca “Ruža”.

Mara važi za jednu od najboljih „majstorica“ za domaće a vrlo dekorativne medenjake.

“Medenjaci su omiljeni zimski kolač. Mogu dugo da stoje, i po nekoliko meseci, a u sebi sadrže začine koji su karakteristični za zimu, pre svega cimet i anis.U Slovačkoj, medenjaci su vrlo popularni, pa je mnogim ženama pravljenje medenjaka pravi biznis. I sama sam recept za medenjake preuzela na jednoj radionici u Slovačkoj, na kojoj sam naučila i kako ih dobro napraviti, ukrasiti i sačuvati. Svaka kuća ima svoj recept za medenjake, ali ovaj je proveren. Medenjaci su ukusni, lepi, dekorativni i ako se pravilno upakuju, mogu da stoje i mesec, pa i više dana”, kaže Mara Viljačik.

Za medenjake je potrebno 300 grama mekog brašna, 350 grama prah šećera, 150 grama meda, 4 jaja, 1 čajna kašičica sode bikarbone, 1 margarin i začini po želji. Sada postoji mešavina začina za medenjake, ali može se dodati cimet i anis. Mara dodaje i jednu kašiku kakaa, jer voli da medenjaci budu malo tamniji, zbog kasnijeg dekorisanja.

Ove sastojke treba umesiti i ostaviti u frižideru preko noći, a smesa može da odstoji i dan – dva na nekom hladnom mestu. Nakon toga, dodati još 600 grama brašna, pa opet izmesiti. Smesa se razvalja na debljinu od pola centimetra i vade se medenjaci kalupima po želji. Medenjaci se vrlo brzo peku, pa treba paziti da ne izgore u rerni. Od ove količine izađe 4 do 5 standardnih plehova za rernu. Važno je, i kad ih ređate u pleh, da između ostavite razmak, jer medenjaci tokom pečenja narastu.

Možda je najteži deo ukrašavanje.

“Za šaranje treba napraviti smesu od jednog belanca i od 180 do 200 grama prah šećera i malo limunovog soka. Smesa ne sme da bude ni retka ni gusta, ali to je već stvar vežbe. Ja tu smesu stavim u običnu vrećicu za zamrzivač, kojoj odsečem vrh, i onda šaram medenjake”, kaže Mara Viljačik.

Ako medenjake ostavite u limenim kutijama, sveži mogu da budu i po mesec i više dana. Ako nemate limene, mogu da posluže i plastične posude.

U slovačkim kućama za Božić se obavezno prave medenjaci ali i drugi sitni kolači, pre svih orasnice i štanglice sa orasima i glazurom, sličnom kao za medenjake.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.