Ovaj topli napitak trebalo bi piti tokom cele zime: Daje energiju, smanjuje nadutost i dobar je za srce 1Foto: JulijaDmitrijeva / Shutterstock

Upotpunite svoju zimsku dnevnu rutinu sledećim napitkom, koji će umnogome doprineti vašem dobrom zdravlju, pod uslovom da ga redovno konzumirate. U pitanju je jedna vrsta čaja, a svi znamo da pojedine vrste ovih toplih napitaka mogu biti korisne u borbi protiv raznih bolesti, pre svega jačanjem imuniteta. O kom čaju je reč?

To je indijski čaj, poznat kao i masala chai, čiju osnovu čini crni čaj, a u njega se dodaje i mleko. Ono što ga čini specifičnim je mešavina začina u njegovom sastavu, koju čine kardamom, cimet, karanfilić i crni biber. Po pravilu se pije ujutru, ali nije greh konzumirati ga i popodne.

Masala chai ima nekoliko korisnih efekata na zdravlje, pre svega zbog začina u njegovom sastavu.

Cimet i kardamom mogu pomoći u regulisanju šećera u krvi, a kardamom takođe smanjuje i smiruje upale u telu.

Pošto cimet može pomoći u smanjenju lošeg holesterola i visokog krvnog pritiska, čaj je zdrav za srce (naravno, cimet nije sve što treba da jedete za zdravo srce).

Karanfilić i kardamom takođe imaju antibakterijska i antivirusna svojstva. Preporučuje se da pijete indijski čaj kada osećate nadutost, imate gasove ili zatvor.

Ovaj napitak će vam pomoći da imati više energije jer sadrži kofein, ali manje od šoljice kafe. Ipak, nemojte ga konzumirati u velikim količinama i pazite da ga ne pijete kasno kako vam ne bi poremetio spavanje. Pošto sadrži kofein, čaj može imati diuretički efekat.

Recept

Čaj možete pripremiti sami kod kuće, potrebni su vam samo sledeći sastojci (za četiri osobe):

  • 2 štapića cimeta
  • prstohvat kardamoma
  • prstohvat crnog bibera
  • 8 karanfilića
  • 2 cm svežeg đumbira, isečenog na kriške
  • 2 šolje punomasnog mleka
  • 4 kesice crnog čaja
  • malo šećera
  • 450 ml vode

Pomešajte kardamom, karanfilić i biber. Sipajte začine u veliko lonče i dodajte štapiće cimeta, mleko od đumbira i vodu. Sve prokuvajte i ostavite sa strane. Stavite kesice crnog čaja u lonče i ostavite da odstoji 10 minuta.

Pripremite šolje i u svaku sipajte čaj kroz cediljku. Po želji dodajte kašičicu šećera (ili meda). Ako želite da vam čaj bude zdraviji, nemojte dodavati šećer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari