Recept: Gurmanski mozak 1Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Postoje ljudi gurmani i ljudi gurmančine. Za razliku od gurmana, gurmančine ne prezaju od iznutrica.

Poznajem ljude koji će se, čak i kad im ponudite najmekši komad mesa ipak odlučiti za iznutrice. 🙂

Nisam taj tip čoveka, ali mozak obožavam.

Verujem da se mnogima sada obrću creva, ali ako ovo niste probali, nemate pravo glasa. ❤

Priprema ovog recepta počinje u mesari, rečenicom:

„Imate li mozak?“

Ne znam da li mi je smešnije kad mesar profesionalno i ozbiljno odgovori, ili kad se našali.

Prelako se sprema, bude tako kremast i divan, da mi stvarno nije jasno šta ovde može da se ne voli.

Sastojci:

  • 1 juneći mozak
  • 2-3 lista lovora
  • malo bibera u zrnu
  • 3 mlada crna luka
  • malo putera
  • malo tucane paprike
  • so
Recept: Gurmanski mozak 2
Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Priprema:

Dobro operite mozak, i posklanjajte krvne ugruške ukoliko ih ima. Potopite mozak u hladnu vodu. Neka odstoji sat vremena. Ukolilko se voda preterano zamuti, zamenite je.

Nakon sat vremena, mozak prebacite u šerpu, nalijte vodom da ogrezne. Dodajte biber, lovor i malo soli i pustite da baci ključ. Odmah nakon toga isključite ringlu i ostavite da stoji nekoliko sati, dok se potpuno ne ohladi.

Mozak ocedite, prebacite u sud za pečenje, posolite dodatno ukoliko je potrebno, i stavite malo putera preko. Pecite na 180° dok ne uhvati lepu zlaćanu koricu.

Na puteru propržite seckani crni luk. Pred kraj prženja dodajte soli i tucane ljute paprike. Dobro promešajte.

Servirajte mozak isečen na parčad preko prženog luka.

Ovo je jelo, bar meni, ukusnije hladno.

Ukoliko se ne pojede, izručite sve u čoper i napravite namaz. Uz prepečen hleb premazan belim lukom legne kao budali šamar. 🙂

Prijatno! ❤

Recept možete naći na sajtu „Ko kod bake“  Isidore Smiljković  i na Instagram profilu @kokodbake

Piše Isidora Smiljković, autorka bloga www.kokodbake.rs

Isidorini recepti osvajaju svojom jednostavnošću i toplim pričama koje prate svako njeno jelo. Njeni recepti će vas nasmejati, podsetiti na neka stara i bezbrižna vremena, a ponekad i rastužiti.

U svakom slučaju ćete se dobro zabaviti prateći njen blog. Kreativnosti joj ne manjka, pa ćete na blogu pronaći i autorske recepte, uglavnom od namirnica koje već imate kod kuće

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari