Recept nedelje: Kuvana pita sa pečurkama (Mushroom pie) 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Verovatno će se mnogi od vas pitati zašto „kuvana pita sa pečurkama“, sa akcentom na „kuvana“. Objašnjenje je jednostavno – u prvom delu pripreme kuva se sos.

Zato sam je tako nazvala.

Ideju da napravim ovu pitu sam dobila prilikom pripremanja holandskih kuglica. Po originalnom receptu ne ide pivo, ali mi smo ga prilagodili.

Kuvana pita sa pečurkama, sastojci:

Za sos:

  • 100 g brašna
  • 2 dl crnog piva
  • 2 dl supe (ili vode)

Ostali sastojci:

  • 400 g šampinjona, sitno iseckanih

    Recept nedelje: Kuvana pita sa pečurkama (Mushroom pie) 2
    Fotografije sa bloga Domaćica za vas
  • 1 manji crni luk, sitno iseckan
  • 1 čen belog luka, sitno iseckan
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 100 g putera (ili ulja)
  • 3 jajeta, umućena
  • 1 šolja  pšeničnog griza
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • začinsko bilje po izboru
  • semenke za posipanje pite

Šolja je od 2 dl

Kuvana pita sa pečurkama, priprema:

Za sos prvo prepecite brašno u suvoj šerpici ili tiganju – mešajte neprekidno kako brašno ne bi zagorelo.

Brašno treba samo malo da promeni boju.

Sipajte pivo i supu i skuvajte kao svaki drugi sos (uz napomenu da je ovo malo gušći sos).

Prohladite sos.

Dok se sos hladi, izdinstajte pečurke u sopstvenom soku. Potom dodajte crni luk, beli luk začine i puter.

Izmešajte sve sastojke i prohladite smesu.

Sada sjedinite pečurke, sos, jaja, griz i prašak za pecivo.

Smesu sipajte u pleh okvirnih dimenzija 20*30 koji ste obložili papirom za pečenje (ili premazali  puterom i posuli brašnom).

Pospite semenkama po želji, stavite u nezagrejanu rernu i uključite je na 220 stepeni.

Pecite  oko 35 minuta, tj. dok pita lepo ne porumeni.

Recept nedelje: Kuvana pita sa pečurkama (Mushroom pie) 3
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Napomene:

Kada je reč o tečnim sastojcima, izbor je na vama – umesto piva može samo supa ili voda, a umesto celokupne količine tečnosti, može mleko ili mleko i supa/voda.

Može i samo pivo.

Umesto šampinjona možete koristiti neko meso, npr. kuvanu piletinu  (ili kombinovati sa pečurkama).

Ili neko drugo meso po izboru, kuvano ili distano (a može i pečeno).

Što se začina tiče, pustite mašti na volju.

Umesto pšeničnog griza, može kukuruzni ili palenta (nisam probala, ali mislim da pita ne bi bila suva).

Pitu možete peći i u modli za projice.

Može, sve može!

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.

Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.