Recept nedelje: Posne ćufte u sosu od paradajza 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Blog Domaćica za vas donosi vam jedan interesantan recept za sve one koji poste ili vole hranu spremljenu bez namirnica životinjskog porekla.

Sastojci za ćufte:

  • 200 g sočiva (zelenog)
  • 1 list lovora
  • 1 mala glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • po ukusu: so, biber, mleveni kim, kumin, mrvljenja ljuta paprika…
  • ulje za prženje
  • prezle ili brašno za oblikvanje

Posne ćufte, priprema:

Recept nedelje: Posne ćufte u sosu od paradajza 2
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Sočivo dobro operite i prelijte duplo većom količinom vode.

Ostavite ga da odstoji preko noći ili nekoliko sati.

Prospite vodu, sipajte svežu, dodajte lovorov list i kuvajte nekoliko minuta od momenta vrenja.

Ocedite višak tečnosti. Sočivo sameljite u procesoru za hranu, delimično.

Dodajte sitno iseckan crni i beli luk, pa potom začinite po ukusu.

Umesite sve sastojke. Smesa treba da bude čvrsta i da se ne raspada.

Ukoliko se raspada, dodajte malo vode, a ukoliko je meka, dodajte malo brašna ili prezle, a može i jedno i drugo, i brašno i voda kako bi se dobila homogena smesa.

Oblikujte male kuglice i pržite ih u dubokom ulju po nekoliko minuta sa svih strana.

Stavljajte ih na kuhinjski ubrus kada ih izvadite kako bi se ocedio višak ulja.

Napomene:

Ukoliko izbegavate puno ulja kao ja, možete ih pržiti na nižoj temperaturi po nekoliko minuta sa svih strana, ali u tom slučaju neće imati baš lep oblik.

Ukoliko niste sigurni da vam je smesa dobra, možete proveriti tako što ćete jednu kuglicu staviti da se prži – ukoliko se ne raspada, to je to.

Recept nedelje: Posne ćufte u sosu od paradajza 3
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Sastojci za sos od paradajza:

  • 2 kašike brašna (ne prepune)
  • 2-3 kašike ulja
  • 500 ml soka od paradajza
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • biber, peršunov list, origano…

Sos od paradajza, priprema:

U šerpici sjednite ulje i brašno, pa pržite na umerenoj temperaturi uz mešanje nekoliko minuta.

Postepeno sipajte sok od paradajza i mešajte kako se ne bi napravile grudvice.

Kuvajte nekoliko minutana srednjoj temperaturi od momenta vrenja.

Začinite po ukusu.

Nekada stavljam samo so i šećer, nekada više začina – volim kombinaciju origana i paradajza.

Svako po svom ukusu-

Koliko ćete začiniti sos, zavisi i od toga kakav paradajz imate.

Najčešće koristim kupovni sok od paradajza koji je vrlo malo začinjen.

Recept možete naći na FB stranici Lepi Brka – Domaćinske priče

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.

Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari