Tri recepta za pite iz tiganja kojima ne možete da odolite 1Foto: Shutterstock

Ako nemate vremena, a obožavate dobare zalogaje, imamo tri recepta slavnog Mike Dajmaka koji se prave brzo i lako. Odlično su rešenje za doručak ili večeru, a spremaju se brzo.

Pita iz tiganja

Potrebno je:

  • Kore za gibanicu – 500 gr
  • mešano povrće – 500 gr
  • soja-sos
  • biber, so i ulje

Priprema: Ima pita kojima ne treba rerna. Zovu ih još i »brik pite«, valjda zato što se moraju dobro upakovati. Kao cigle.

Kore za gibanicu se iseku na četiri dela. Kako mašta pravog kulinara nema granice, to postoji mogućnost da se fil za pitu iz tiganja kreira do beskonačnosti: od mesa, sardine (tune) i praziluka, od sira s jajima, mešanog povrća, kiselih jabuka sa soja sosom, od…

Ovde samo »gostujući« (kineski) predlog što se još zove »prolećne rolnice.« Oko pola kila mešanog sitno seckanog nadeva (kupus, jabuke, paprika, tikvice, šampinjoni…), začini se soja-sosom, dobro promeša, pa na onu četvrtinu kore stavi kašika fila, pa se suprotne ivice poklope. Onda se sve uroluje kao palačinka. Tako, koliko ima kora i fila.

E, sad, umesto u rernu, kao što i ime kazuje, pita ide u – tiganj. Prži se na malo dobro zagrejanog zejtina, a jede obavezno topla.

Jučerašnja gibanica

Potrebno je:

  • bajati hleb – 500 gr;
  • mleko – 2 dl
  • jaja – 3 kom
  • sir – 300 gr
  • ulje i so

Priprema: Kad ostane bajatog (jučerašnjeg) hleba, a kao što je poznato, greota je hleb bacati, ne mora samo u ajnpre supu, poparu ili prženice. Može i izuzetna gibanica, bez kora.

Pre svega, hleb treba klasično iseći, potopiti ga u mleko, pa procediti.

Onamo se umute jaja, sir i so (po potrebi) sa šoljicom ulja.

Tepsija se naulji, dno pokrije polovinom hleba, sve zalije filom, poklopi drugom polovinom hleba, a odozgo nakapa uljem, zalije još jednim mućenim jajetom, i ispeče u rerni, zagrejanoj na 225 stepeni.

Španska tortilja

Potrebno je:

  • Krompir – 500 gr
  • jaja – 3 kom
  • crni luk – 1 glavica
  • ulje i so

Priprema: U mnogim kafanama i kafeima, diljem sunčane Španije, gostu se uz piće služi i meze: paelja (o čemu će se čitaoci detaljno upoznati kada dođe vreme za to) uz vino, tortilja (sada je vreme) uz pivo. Lep običaj, pa ovo ujedno treba shvatiti i kao predlog domaćim kafedžijama.

Dva osrednja krompira treba očistiti i oprati, pa izrendati na najkrupnije rende. Ovako pripremljen krompir se izruči na vreo zejtin i proprži da višak vode ispari. U kakvoj pogodnoj činiji se dobro umute tri posoljena jajeta i jedna glavica sitno iseckanog crnog luka. Krompir se onda uspe u ovu smešu od jaja i sve dobro promeša.

Prži se u tiganju, debelo dva-tri centimetra, s jedne pa s druge strane, jede toplo, ili iseče na kockice, kao kakvi kolačići, pa mezeti hladno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.