Vege recept: Kremasta supa od pečene bundeve 1Foto: Vege zajednica

Stigla nam je jesen, a zajedno sa njom i nešto hladnije vreme, pa je idealan trenutak da počnemo da pripremamo hranu koja greje i dušu i telo; da koristimo aromatične začine koji greju organizam i jačaju imunitet.

Zato vam predstavljamo naš omiljeni recept za potaž od bundeve. Izuzetno kremast zahvaljujući bundevi, uz malu pomoć́ kokosovog mleka, a pritom veoma zdrav. Nežno začinjen, sa preovlađujućim ukusom pečene bundeve.

Lako se pravi, a sutradan ima još bolji ukus.

Bundeva, inspirisana jesenjim bojama i jesenjom atmosferom, poziva vas da na svoju trpezu unesete malo boje i svežine, bez potrebe za korišćenjem životinjskih proizvoda koji na našim prostorima veoma često čine neizostavan deo supe.

Bilo da želite da je servirate svečano na nedeljnom ručku ili je sutradan jedete uz omiljenu salatu, sigurni smo da će vas baš ova kremasta supa od bundeve oboriti s nogu i očarati vaša nepca.

Sastojci:

  • 4 kašike maslinovog ulja
  • jedna bundeva od ~2 kg
  • 1 glavica crnog luka, sitno seckana
  • 6 čenova belog luka, sitno seckanih
  • ½ kašičice soli
  • ½ kašičice mlevenog cimeta
  • ½ kašičice mlevenog muskatnog oraščića
  • ⅛ kašičice karanfilića
  • prstohvat ljute paprike (po želji)
  • sveže mleveni crni biber
  • 4 šolje bistre supe od povrća
  • ½ šolje punomasnog kokosovog mleka
  • 2 kašike javorovog sirupa (ili kokosovog, pirinčanog…)

Priprema:

Zagrejte rernu na 220 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje. Pažljivo prepolovite bundevu i izvadite semenke. Isecite obe polovine bundeve na pola. Premažite 1 supenom kašikom maslinovog ulja bundevu i stavite četvrtine na pleh za pečenje sa presečenom stranom okrenutom nadole. Pecite 35 minuta ili duže, do trenutka kada bundevu možete lako bocnuti viljuškom. Ostavite da se ohladi nekoliko minuta.

Zagrejte preostale 3 kašike maslinovog ulja u velikoj šerpi na srednjoj vatri. U zagrejano ulje dodajte crni i beli luk. Promešajte da se sve sjedini. Kuvajte, povremeno mešajući, dok luk ne postane providan, oko 5 do 10 minuta. U međuvremenu, oljuštite pečenu bundevu.

Dodajte bundevu, cimet, muskatni oraščić, karanfilić, ljutu papriku, so i sveže mleveni crni biber. Kašikom za mešanje malo usitnite bundevu. Dodajte supu od povrća. Promešajte, pa ostavite smešu da provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte oko 15 minuta, da se ukusi sjedine.

Umešajte kokosovo mleko i javorov sirup. Sklonite supu sa vatre i ostavite da se malo ohladi. Možete koristiti ručni mikser i izblenidrati supu u šerpi. Sipajte potaž u činije za serviranje i po želji dodajte biljnu pavlaku, semenke bundeve i prepečene krutone.

Tokom kuvanja probajte supu i prilagodite ukus ako je potrebno – možda budete želeli da dodate još kokosovog mleka za blaži ili javorovog sirupa za slađi ukus.
Supa u frižideru može stajati do 4 dana ili u zamrzivaču do 3 meseca.

Prijatno!

Vege zajednica je udruženje mladih ljudi koji aktivno i vredno rade kako bi ovaj svet postao bolje mesto za sve životinje.Trudimo se da nam akcije budu što raznovrsnije, sprovodimo ulične akcije i radne akcije u azilima po Srbiji, aktivni smo na društvenim mrežama, svakog meseca radimo na novom broju Vege biltena (koji je sjajan newsletter/časopis, takođe, potpuno besplatan, pa ne propustite da se prijavite slanjem svoje email adrese na office@vegezajednica.org), prevodimo zanimljive članke i knjige, vodimo kampanju Slomimo kaveze, u okviru koje se borimo za koke nosilje u industriji jaja – svašta nešto, a sve radi konačnog oslobođenja životinja.Borimo se za svet u kojem će se životinje posmatrati kao svesna i osećajna bića kakva i jesu, gde će se poštovati i vrednovati kao ravnopravni stanovnici ove planete. Ukratko, spasavamo svet dok se dobro zabavljamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.