Vege recept: Sočni veganski mafini 1Foto: Tijana Zdravković

Danas sa vama delim recept za veganske mafine koji uvek uspeju. Iako ne sadrže jaja, vazdušasti su i sočni.

Kombinacija sode bikarbone, praška za pecivo i sirćeta kreira hemijsku reakciju koja će vaše mafine učiniti vazdušastim i laganim.

Mafine možete obogatiti dodacima po ukusu, neki od predloga su sveže ili smrznuto voće, čokolada, kakao, kora citrusa, orašasti plodovi i čime god volite.

Ja sam ovaj put napravila tri kombinacije: šumsko voće, limun i kruška, kakao i bademi.

Vege recept: Sočni veganski mafini 2
Foto: Tijana Zdravković

Sastojci za mafine:

  • 1 šolja šećera
  • ½ šolje ulja
  • 1 šolja nezaslađenog biljnog mleka
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 šolje prosejanog brašna
  • 1 ½ praška za pecivo
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • 1 kašika sirćeta
  • ¼ kašičice soli

Dodatni sastojci:

  • 1 manja kruška
  • kora jednog limuna
  • 2 kašike kakaa
  • 50g seckanih badema
  • 120g šumskog voća

U činiju dodajte sve suve sastojke, zatim sve mokre sastojke, umutite testo mikserom.

Testo podelite na tri dela.

U jedan deo dodajte koru limuna i sitno iseckanu krušku, u drugi deo kakao i bademe i u treći šumsko voće.

Testo sipajte u korpice za mafine. Mafine pecite 17 minuta na 200C. Od ove smese dobićete 20 mafina.

Tijana Zdravković je veliki ljubitelj životinja i a hobi joj je kuvanje. Njena jela možete pronaći na njenom instagram nalogu @miu_its_me.

Većina ljudi kada pomisli na veganstvo, u glavi ima sliku salate i dosadne, bezlične kuhinje, međutim to nikako ne mora da bude slučaj. Uz malo mašte, veganska hrana može biti i ukusna i zdrava. Ja sam veliki gurman i zaista uživam u hrani, zanimljivim aromama, ukusima i bojama. Najčešće sama pažljivo biram kvalitetne sezonske sastojke na pijaci i od njih pravim raj za sva čula, poručila je Tijana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari