Vege recept: Takoyaki kuglice 1Foto: Hristina Trifunovski

Takoyaki kuglice su ulična hrana iz Japana. Prvi put ih je napravio Tomekichi Endo 1935. godine.

Spremaju se brzo i lako i zasitno je jelo. Ako ne želite da učestvujete u ubijanju hobotnice, probajte ovu vegansku varijantu.

Za ovaj recept vam je potrebno:

1. 3 krompira
2. 100g kukuruznog belog brašna
3. 70g lavlje grive pečurke
4. Malo sitno seckanog kupusa
5. Maslinovo ulje
6. Biber
7. Morska so
8. Malo veganskog sira od kokosa
9. Veganski majonez
10. Usitnjene nori Alge

Za Takoyaki sos vam je potrebno:

1. Kečap
2. Malo šećera
3. Soja sos
4. Rendani đumbir
5. Beli luk
6. Malo ceđenog limuna
7. Malo softa od supe

Priprema

Oljuštite krompir isecite na sitne kockice i stavite da se kuva dok ne omekša. Za to vreme propržite pečurke, vi možete da koristite i neke druge pečurke.

Isecite sitno kupus.

Ocedite krompir izgnječite da se dobije glatka masa, i dodajte pečurke, kupus, kukuruzno brašnno, so, malo kokosovog sira, i dobro promešajte.

Ostavite da odstoji nekih sat vremena. Za to vreme napravite Takoyaki sos, nije potrebno da se kuva. Stavite jednu kašičicu kečapa, malo soja sosa, malo šećera, đumbir, beli luk, malo ceđenog limuna, soft od supe i dobro promešajte.

Oblikujte kuglice rukama, i pecite na malo maslinovog ulja, u tiganju koji se ne lepi, dok ne dobiju zlatnu boju sa obe strane. Zatim ih premažite sa Takoyaki sosom, i veganskim majonezom, po njima pospite usitnjene nori alge.

Zovem se Hristina, iz Beograda sam, nutricionista. Vegan sam oko 10 godina. Obožavam da spremam zdravu hranu. Neki ljudi imaju predrasude, da zdrava hrana ne može da bude ukusna, ali ako budete hteli da spremite nešto od mojih recepata uverićete se da je jako ukusno. Svako ko se odluči na vegansku ishranu, biće prezadovoljan, imaće više energije, snage, koža će biti čistija, sporije se stari, itd. Pritom nećete učestvovati u ubijanju životinja i uništavanju prirode.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari