Vojvođanska štrudla sa makom: Recept sa kojim nema greške 1ATA Images

Ništa ne može da bude tako dobro ili tako loše kao štrudla sa makom. Postoji taj perfektan odnos maka i testa i teksture fila, koji ovaj starinski kolač čine posebnim.

Donosimo vam recept sa kojim neće biti greške.

Potrebno vam je:

  • kilogram brašna
  • 150 gr šećera
  • 4 žumanceta
  • oko 7 dl mleka
  • 2 kesice suvog kvasca ili kocka svežeg
  • 150 gr margarina
  • šećer u prahu
  • Za fil:
  • 600g maka
  • 500ml mleka
  • 400g šećera

Priprema:

Prvo razmutite kvasac sa malo šećera i brašna i ostavite na toplom. Brašno obavezno prosejte i dodajte rastopljen margarin, šećer, žumanca i malo soli, dodajte kvasac i umesite testo. Ostavite testo na toplom, prekrijte krpom i sačekajte da naraste. Podelite ga zatim na tri jednaka dela i razvije kore.

Fil:

Skuvajte mak sa mlekom i šećerom.

Filovanje:

Razvijeno testo premažite margarinom , a zatim filom, savijte u štrudlu i ostavite oko 15 minuta. Stavite i podmazan pleh, premažite belancetom i pecite sat vremena na temperaturi od 220°C.

Dok je jos vruća štrudlu pospite šećerom u prahu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.