Zabajone (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Sigurno ste čuli za ovaj delikatan penušavi krem, vinski šato, koji je nastao u Italii, kažu tačnije u Torinu.

Zabajone je pitak, penušavi desert za čiju se pripremu u originalnom receptu koristiti belo slatko likersko vino Marsala (Sicilija).

Vino nam pored dobrog i veselog raspoloženja pomaže da umućena jaja postanu penušava sa puno vazdušastih mehurića.

Zabajone poslužujemo nakon obroka, sa piškotama, kuglom sladoleda, voćem ili možemo šato preliti preko palačinki ili nekog drugog kolača ili servirati u čašu sa dodatkom cimeta.

Zabajone (recept) 2
Foto: Vesna Laćarak

Pored navedenog vina možemo koristiti i druga slatka vina poput prošeka, porto, vermut ili beli bermet zašto da ne?

Šta nam je sve potrebno:

  • 5 žumanaca
  • 50g šećera
  • 200ml slatkog vina 
  • cimet po potrebi 

Način pripreme:

Za kuvanje na pari potrebne su nam dve posude. U jednu staviti vodu da ključa.U drugu posudu stavti žumanca sa šećerom i vinom. Sve dobro umutiti, pa posudu sa jajima staviti na posudu sa vodom, nastaviti sa mućenjm jaja i vina, kuvanjem na pari, sve dok ne dobijemo duplu količinu i masa postane svetla, gusta, dok krem ne počne da dobija mehuriće, oko desetak minuta. Zabajone poslužiti uz voće, biskvit kupljeni, napravljeni ili palačinke.

Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari