Zapečene crvene paprike punjene junetinom (recept) 1Foto: M.P./Danas

Ne samo što su lepe za oko i ukusne za jelo, crvene paprike su zdrave, sadrže vitamine C i A, B6, magnezijum i vlakna, a sadrže i antioksidante.

Od njih možete napraviti svašta, od salate do zimnice i mnoštva ukusnih jela.

Dok im je sezona, a već ih ima u prodaji, najpristupačnije su cenom.

Neizostavni sastojak su omiljene salate, kada se ispeku i začine belim lukom, ujem i sirćetom.

Glavni su sastojak najpopularnije zimnice u Srbiji, ajvara, ali se ostavljaju i u teglama kisele.

Popularne su i sušene paprike, poznatije kao šušpe, kako ih zovu u Leskovcu i Pirotu.

Zimsko jelo od njih, zapečeno u rerni, posebna je gastronomska priča.

Evo jednog recepta koji će zamirisati kuhinju a zbog prijatnog ukusa želećete da ga češće pripremate.

Zapečene crvene paprike punjene junetinom

Ovo jelo se priprema u rerni, može da posluži dublji pleh a još bolje je ako je u pitanju zemljana posuda sa poklopcem.

Potrebno je deset krupnih crvenih paprika za četiir osobe, 800 do 1000 grama mlevene junetine, glavica crnog luka, šolja pirinča, so, biber, aleva paprika slatka, začin C, beli luk, peršun, jendo jaje, dva paradajza sveža, 250 mililitara kuvanog paradajza, malo šargarepe i vode.

Paprike oprati, iseći vrhove i očistiti od koštica. Posoliti i filovati. Za fil isprčiti sekckani luk na ulju, dodati beli luk, zatim mleveno meso i sve pržiti. Posliti, pobiberiti, dodati zaćin C, malo rendane šargarepe i peršuna.

Pirinač preliti vrelom vodom, procediti i dodati mesu. Staviti jaje i promešati da se sve poveže. Tom masom filovati paprike a svaku zatvoriti kolutom paradajza. U namazan pleh poređati paprike.

U posebnoj šerpi na ulju ispržiti malo brašna, dodati dve kašičice aleve slatke paprike, zatim dodati 250 mililitara kuvanog paradajza i vode po potrebi. Srednje gustu smesu preliti preko apprika, da bude maksimalno do njihive polovine,

Prekriti folijom pleh i peći u rerni narednih sat i po na temperaturi 200 – 180 stepeni. Najbolje je da s epaprike ne rpepeku, kako bi ostalo njihovo meso. Pred kraj pečenja skloniti foliju i ostaviti da se malo korica paprika odvoji.

Služiti sa peršunom i pavlakom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari